EU odobrila 230 miliona evra za borbu protiv virusa korona, nema ograničenja putovanja

Tanjug, Anadolija
EU odobrila 230 miliona evra za borbu protiv virusa korona, nema ograničenja putovanja

BRISEL – Evropska unija odobrila je 230 miliona evra za pomoć u borbi za suzbijanje širenja opasnog virusa korona.

Komesar EU unije za upravljanje krizama Janez Lenarčič i komesarka za zdravstvo i bezbjednost hrane Stela Kiriakides održali su konferenciju na kojoj su novinare u Briselu informisali o širenju koronavirusa u svijetu.

Lenarčič je kazao da su slučajevi zaraze virusom korona potvrđeni u 29 zemalja i da je riječ o virusu od čijih posljedica je preminulo blizu 2.600 zaraženih.

- Članice EU trebaju koordinisano i jedinstveno djelovati. Nema više sumnje u to da "Kovid-19" predstavlja globalni problem. Cijeli svijet mora sarađivati - kazao je Lenarčič.

Ističući da su vlasti Italije brzo reagovale nakon pojave koronavirusa u toj zemlji, Lenarčič je kazao da Italija ima pouzdanu infrastrukturu i dosta iskustva na tom polju.

- EU je odobrio paket pomoći za borbu protiv širenja virusa korona od 230 miliona evra - kazao je Lenarčič i dodao da će dio sredstva biti proslijeđen Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (SZO), a dio za istraživanja koja sprovode članice.

Evropska komisija saopštila je danas da Evropska unija još ne razmatra obustavu putovanja, odnosno restrikcije u kretanju ljudi i roba  u okviru Šengena, a nakon izbijanja epidemije virusa korona u Italiji, ali da priprema određene planove.

- O različitim scenarijima poput kordinisane suspenzije Šengena trenutno ne razmišljamo, ali radimo na raznim planovima o vanrednim situacijama - izjavio je evropski komesar za upravljanje krizama Janez Lenarčić.

Povjerenica EU za zdravstvo Stela Kiriakides istakla je da bi ograničenja putovanja u šengenskom području trebalo da budu proporcionalna i koordinisana između država EU i zasnovana na naučnim dokazima.Prema njenim riječima, Svjetska zdravstvena organizacija ne savjetuje uvođenje restrikcija ni putovanja ni trgovine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana