Ersoft i lovački klubovi regrutuju ekstremiste

V. Z.
Ersoft i lovački klubovi regrutuju ekstremiste

Sarajevo - Pojedini lovački, streljački i ersoft klubovi, ali i neke humanitarne organizacije i udruženja građana u BiH služe za regrutovanje novih članova ekstremističkih grupa, pokazuju obavještajni podaci kojima raspolaže Ministarstvo bezbjednosti BiH.

U dokumentu koji je potpisao ministar bezbjednosti Dragan Mektić, kao odgovor na pitanje poslanika HDZ-a BiH u Parlamentu BiH Borjane Krišto o prisustvu i djelovanju organizacija koje mogu imati uticaja na bezbjednosnu situaciju, navedeno je da agencije svakodnevno prate djelovanje ekstremističkih grupa i da o svemu tome odstoji obimna dokumentacija.

- Ove grupe u zavisnosti od profila djelovanja dijele se na one koje promovišu ekstremna religijska i nacionalistička stajališta, dok dio njih izražava i spremnost na nasilne akcije - piše u dokumentu.

Posebno je naglašen problem odstojanja velike količine nezakonitog naoružanja zaostalog iz proteklog rata, ali i to što pojedini članovi ovih grupa, prema obavještajnim podacima, odranije imaju iskustva u borbenim aktivnostima.

Zbog toga je apostrofiran rad pojedinih lovačkih, streljačkih i ersoft klubova kao idealno tlo za sprovođenje širenja ekstremističkih ideja i regrutovanje novih članova. U informaciji nije precizirano o kojim klubovima, udruženjima i organizacijama se radi.

Poslanik SNSD-a u Parlamentu BiH Dušanka Majkić kaže da se iz dopisa ne može vidjeti, a ni zaključiti da li BiH može imati bezbjednosnih problema zbog sve aktivnijeg rada pojedinih ekstremističkih grupa.

- Mektić nas mjesecima uvjerava da je bezbjednosna situacija na zadovoljavajućem nivou i da u BiH nema terorista, a sada nam plasira informacije iz kojih se vidi da odstoje ozbiljne indicije i saznanja da se čak i streljački i ersoft klubovi koriste za regrutaciju novih članova ekstremističkih grupa - kaže Majkićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana