Erik Džordž Nelson, ambasador SAD u BiH: BiH nije u fokusu politike SAD

Vedrana Kulaga
Erik Džordž Nelson, ambasador SAD u BiH: BiH nije u fokusu politike SAD

Banjaluka - Novi američki ambasador Erik Džordž Nelson trebalo bi da ove sedmice stigne u Sarajevo, a stručnjaci su saglasni samo u ocjeni da BiH nije više u užem fokusu interesovanja SAD.

Nelson će u Ambasadi SAD zamijeniti Morin Kormak, koja je na mjestu ambasadora bila od 2015. godine, a čiji je mandat, prema mišljenju  zvaničnika Republike Srpske, obilježio negativan odnos prema Srpskoj i miješanje u unutrašnje stvari BiH.

Prije imenovanja na funkciju ambasadora u BiH Nelson je radio na poziciji zamjenika izvršnog sekretara i funkciji direktora izvršnog ureda Izvršnog sekretarijata u okviru Stejt departmenta. Njegovo imenovanje za novog ambasadora SAD u BiH potvrđeno je početkom godine u Senatu SAD, a zakletvu je položio u Stejt departmentu.

SAD će, kaže, ostati odlučne u podržavanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH, a u svom izlaganju o budućem radu kazao je da su 23 godine relativnog mira veliko postignuće, ali da se to ne smije uzimati zdravo za gotovo.

Nelson je, naime, diplomata koji će, prema mišljenju upućenih, zagovarati snažan angažman na putu ka evroatlantskim integracijama BiH, a riječ je o čovjeku koji je veoma dobro upoznat o situaciji u ovoj zemlji. Govoreći o prioritetima u radu, Nelson je kazao da će rad fokusirati na nekoliko prioritetnih stvari, poput širenja prosperiteta, jer smatra da slaba ekonomija i endemska korupcija podrivaju stabilnost BiH.

Šef Predstavništva Republike Srpske u Vašingtonu Obrad Kesić kazao je juče za “Glas Srpske” da je politika nove američke administracije drugačija u odnosu na ranije.

- Prethodne administracije su htjele da po svom viđenju prave BiH, a to je podrazumijevalo da bude centralizovana, odnosno mnogo su radile na tome da nadležnosti entiteta budu prebacivane na BiH. Ova administracija ima drugačiji pristup jer joj Evropa, u cjelini, nije toliko značajna u spoljnoj politici, što ostavlja prostor za lokalne lidere da pokažu više samoinicijative za svoje probleme, bez velikog pritiska - rekao je Kesić.

Smatra da počinje novo poglavlje u odnosima SAD i zemalja u regionu, gdje će američki predstavnici biti dosta manje prisutni i manje agresivni.

Profesor Fakulteta političkih nauka u Banjaluci i stručnjak za međunarodne odnose Miloš Šolaja smatra da SAD promjenom ambasadora neće mijenjati politiku prema BiH, koja im nije u glavnom fokusu zbog drugih problema sa kojima se susreću u svijetu.

- Možda bude promjena u pristupu, odnosno u ponašanju, ali u politici ih neće biti. BiH može imati malo povišenu pažnju u okviru regionalnih procesa - rekao je Šolaja.

Biografija

Erik Džordž Nelson je karijerni (nestranački) viši službenik Stejt departmenta, a poslove diplomate obavlja još od osamdesetih godina prošlog vijeka.

Govori njemački, italijanski i španski jezik, a karijeru u državnoj službi počeo je kao dobrovoljac korpusa mira u Liberiji. Dobitnik je 13 nagrada Stejt departmenta za izvrsnost u menadžmentu, mentorstvu, inovacijama i javnoj diplomatiji te nagrade za međureligijski dijalog i nagrade za federalno liderstvo u tehnologiji. Obrazovanje je stekao na Univerzitetu u Teksasu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana