Elvis i Besim Tahirović osuđeni zbog trgovine oružjem

Srna
Elvis i Besim Tahirović osuđeni zbog trgovine oružjem

Sarajevo - Sud BiH osudio je Elvisa Tahirovića na tri, a Besima Tahirovića na tri i po godine zatvora zbog neovlaštenog prometa oružja i vojne opreme iz BiH u Italiju.

Elvis i Besim Tahirović proglašeni su krivim jer su od marta do novembra 2016. godine, s ciljem pribavljanja koristi, učestvovali u posredovanju i prometu oružja ili vojne opreme koje je u četiri navrata prevezeno preko graničnog prelaza Izačić i prodato njima poznatoj osobi u Napulju.


U presudi je navedeno da je Besim Tahirović učestvovao u prevozu preko granice četiri automatske puške i dva pištolja, a oružje je u Napulju prodato po cijeni od 500 do 600 evra po komadu, dok je Elvis Tahirović bio posrednik u nabavljanju oružja u BiH, prenosi Birn.

Prema presudi, Tahirovići su planirali da u Italiju prebace još dvije puške sa dva okvira nabavljene na Palama po cijeni od 300 maraka po komadu, ali su ih u tome spriječili pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH.

Oni su oslobođeni krivice da su djela počinili u okviru organizovane grupe, uz obrazloženje predsjedavajućeg Sudskog vijeća Nenada Šelede da su djelovali u svojstvu saizvršilaca, bez prethodnih instrukcija organizatora, grupe iz Italije i bez podijeljenih zadataka.

Od Besima Tahirovića oduzeti su imovinska korist od 1.100 evra koja je pribavljena izvršenjem djela, te dvije puške i okviri sa municijom.

U obrazloženju presude, Šeleda je rekao da je Sud cijenio zapisnike iz istrage u kojima su optuženi priznali izvršenje djela.

„Neovlašteni promet oružjem predstavlja opasnost za mir i bezbjednost svake države i međunarodne zajednice, a posebno uzimajući u obzir napore BiH za pridruživanje EU“, naglasio je Šeleda.

On je dodao da je Sud zaključio da je Elvis Tahirović postupao sa direktnim umišljajem kada je odlazio na mjesta za nabavku oružja, dok je Besim Tahirović u više navrata izvozio i prenosio oružje.

Prema njegovim riječima, Sud je imao u vidu svrhu kažnjavanja, vrstu kriminalne aktivnosti i što je za ova djela zaprijećena kazna od tri godine zatvora.

„Kao olakšavajuće okolnosti uzete su činjenice da je riječ o licima mlađeg životnog doba i korektnog držanja tokom postupka, te njihova materijalna situacije, a otežavajuća okolnost je ta što je Elvis Tahirović osuđiva u dva navrata“, naveo Šeleda.

Sa Tahirovićima je ranije bio optužen i Saša Denić, ali je on osuđen na godinu zatvora nakon što je sa Tužilaštvom sklopio sporazum o priznanju krivce.

Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana