Džananović i Gadžo kaznu za zločine nad Srbima služe u Vojkovićima

Srna
Džananović i Gadžo kaznu za zločine nad Srbima služe u Vojkovićima

SARAJEVO- Bivši pripadni takozvane Armije BiH Senad Džananović i Edin Gadžo kaznu od ukupno 16 godina na koju su pravosnažno osuđeni zbog zločina nad srpskih civilima u sarajevskom naselju Alipašino Polje izdržavaju u zatvoru u Vojkovićima, rečeno je Srni iz Suda BiH.

Gadžo od kraja novembra izdržava petogodišnju kaznu u zatvoru u Vojkovićima, gdje je Džananović upućen krajem oktobra radi odsluženja 11 godina robije, precizirali su iz Suda BiH.

Sud BiH krajem avgusta je odgodio do kraja oktobra Džananoviću i Gadži izdržavanje kazne zbog, kako je tada saopšteno, njihovog zdravstvenog stanja.

Apelaciono vijeće Suda BiH u martu ove godine potvrdilo je prvostepenu presudu iz juna 2021. prema kojoj su Džananović i Gadžo osuđeni kao pripadnici Teritorijalne odbrane /TO/ "Stela" i specijalnih jedinica takozvane Armije BiH pod komandom Jusufa Prazine i Samira Kahvedžića Kruške.

Oni su proglašeni krivim za učešće u nezakonitom zatvaranju u objektima TO-a "Stela" na Alipašinom Polju, gdje je u periodu od maja do avgusta 1992. godine više od 100 civila srpske nacionalnosti držano u nehigijenskim i ponižavajućim uslovima, te podvrgnuto ubistvima, nečovječnom postupanju, silovanjima, nestancima, mučenju i odvođenju na prinudni rad.

Džananović je proglašen krivim po 20, a Gadžo po 11 tačaka optužnice, dok je za 24 tačke optužnice izrečena oslobađajuća presuda. Za dvije tačke, optužnica je odbijena jer je Džananović već osuđen za ta djela 1994. godine.

Džananović je osuđen za niz slučajeva premlaćivanja, kao i za silovanje svjedokinja "A" i "B". Džananović i Gadžo zajedno su proglašeni krivim za zlostavljanje Mirka Jovanovića, kojeg su u prostorijama mesnice okačili na kuku i udarali.

Gadžo je proglašen krivim da je u nekoliko slučajeva pomagao u nezakonitom zatvaranju civila, prevozeći ih od njihovih stanova do zatočeničkih objekata, kao i zbog udaranja nekih zatvorenika.

Dok su se Džananović i Gadžo nakon pravosnažne presude našli u zatvoru, nekadašnji komandant Trećeg korpusa takozvane Armije BiH Sakib Mahmuljin, umjesto na izdržavanje kazne od osam godina zbog zločina nad Srbima na području Ozrena i Vozuće 1995. godine, pobjegao je u Tursku.

Interpol je raspisao crvenu potjernicu za Mahmuljinom, za kojim tragaju 194 zemlje. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana