Џанановић и Гаџо казну за злочине над Србима служе у Војковићима

Срна
Џанановић и Гаџо казну за злочине над Србима служе у Војковићима

САРАЈЕВО- Бивши припадни такозване Армије БиХ Сенад Џанановић и Един Гаџо казну од укупно 16 година на коју су правоснажно осуђени због злочина над српских цивилима у сарајевском насељу Алипашино Поље издржавају у затвору у Војковићима, речено је Срни из Суда БиХ.

Гаџо од краја новембра издржава петогодишњу казну у затвору у Војковићима, гдје је Џанановић упућен крајем октобра ради одслужења 11 година робије, прецизирали су из Суда БиХ.

Суд БиХ крајем августа је одгодио до краја октобра Џанановићу и Гаџи издржавање казне због, како је тада саопштено, њиховог здравственог стања.

Апелационо вијеће Суда БиХ у марту ове године потврдило је првостепену пресуду из јуна 2021. према којој су Џанановић и Гаџо осуђени као припадници Територијалне одбране /ТО/ "Стела" и специјалних јединица такозване Армије БиХ под командом Јусуфа Празине и Самира Кахвеџића Крушке.

Они су проглашени кривим за учешће у незаконитом затварању у објектима ТО-а "Стела" на Алипашином Пољу, гдје је у периоду од маја до августа 1992. године више од 100 цивила српске националности држано у нехигијенским и понижавајућим условима, те подвргнуто убиствима, нечовјечном поступању, силовањима, нестанцима, мучењу и одвођењу на принудни рад.

Џанановић је проглашен кривим по 20, а Гаџо по 11 тачака оптужнице, док је за 24 тачке оптужнице изречена ослобађајућа пресуда. За двије тачке, оптужница је одбијена јер је Џанановић већ осуђен за та дјела 1994. године.

Џанановић је осуђен за низ случајева премлаћивања, као и за силовање свједокиња "А" и "Б". Џанановић и Гаџо заједно су проглашени кривим за злостављање Мирка Јовановића, којег су у просторијама меснице окачили на куку и ударали.

Гаџо је проглашен кривим да је у неколико случајева помагао у незаконитом затварању цивила, превозећи их од њихових станова до заточеничких објеката, као и због ударања неких затвореника.

Док су се Џанановић и Гаџо након правоснажне пресуде нашли у затвору, некадашњи командант Трећег корпуса такозване Армије БиХ Сакиб Махмуљин, умјесто на издржавање казне од осам година због злочина над Србима на подручју Озрена и Возуће 1995. године, побјегао је у Турску.

Интерпол је расписао црвену потјерницу за Махмуљином, за којим трагају 194 земље. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана