Državljanin BiH osumnjičen za ubistvo inžinjera Hamasa uhapšen u Hrvatskoj

Glas Srpske
Državljanin BiH osumnjičen za ubistvo inžinjera Hamasa uhapšen u Hrvatskoj

Tunis - Ministar pravde Tunisa saopštio je da je jedan od dvojice državljana BiH koji se sumnjiče za ubistvo Hamasovog visokog inžinjera za dronove Mohameda Zuarija 2016. godine, uhapšen u Hrvatskoj.

On je dodao da je BiH odbila da izruči drugu osumnjičenu osobu.

Zuari je bio državljanin Tunisa, a ubijen je njegovom automobilu u blizini kuće u gradu Sfaks u decembru 2016. godine. Hamasova brigada Al-Kasam Martirs optužila je Izrael za ovaj napad. Tunis je saopštio da sumnjaju da su "strani elementi" uključeni u njegovu smrt.

Podsjetimo, prema navodima Hamasa, ubistvo su izvršile dvije osobe koje su u Tunis ušle koristeći bh. pasoš. Pripreme su počele godinu i po ranije. Dvije osobe koje su koristile pasoš BiH iznajmile su dva stana i automobile u Tunisu četiri mjeseca prije ubistva. Pratili su Zuarija na dan ubistva u kafić koji se nalazio blizu njegovog doma. Sjedili su za stolom pored Zuarija, piše "JerusalemOnline".

Potom su otišli iz kafića, dok je drugi tim posmatrao Zuarijevu kuću. Kada je sjeo u automobil, jedan od dvojice agenata koji su koristili bh. pasoš upucao je Zuarija. Navodno je koristio pištolj sa prigušivačem.

Vjeruje se da je izraelska tajna špijunska služba Mosad i ranije ubijala paletinske militante i naučnike, ali su rijetko potvrđivali ovakve operacije.

U aprilu ove godine, ubijen je inžinjer koji je sarađivao s Hamasom u glavnom gradu Malezije. Njegova porodica i Hamas su kazali da je to učinio Mosad. Dr. Fadi Mohamed al-Bataš ubijen je s više metaka dok se vraćao kući iz lokalne džamije. 

Izrael je negirao tvrdnje i sugerisao da je ubistvo povezano s neriješenim računima između suprotstavljenih teroristički frakcija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana