Dragica Gašić ostaje u Đakovici iako mjesecima nije otišla ni u prodavnicu

Srna
Dragica Gašić ostaje u Đakovici iako mjesecima nije otišla ni u prodavnicu

ĐAKOVICA - Srpkinja Dragica Gašić, koja se prije nekoliko mjeseci vratila u Đakovicu, kaže da neće napustiti svoj stan iako još ne može ni u prodavnicu da uđe kako bi se snabđela osnovnim životnim namirnicama.

”Da nije policije odavno bih napustila stan”, kaže ova jedina srpska povratnica u Đakovicu, dodajući da su policajci 24 časa ispred njene zgrade i brinu o njenoj bezbjednosti.

Dragica kaže da je očekivala da će, nakon povratka u rodni grad, ostvariti komunikaciju sa nekadašnjim komšijama i ističe da je u toj procjeni pogriješila, te da joj je zbog toga dodatno narušeno ionako krhko zdravstveno stanje jer godinama boluje od dijabetesa.

“Neophodno mi je da mi dođe ljekar, izmeri pritisak i šećer. Malo sam i zbog psihičkog stanja počela da se tresem, valjda zbog samoće i straha. Ubija me ta samoća i slabo mi ko dolazi osim turskih vojnika Kfora. Ponedeljkom i četvrtkom dođu i njima se radujem”, kroz suze priča Gašićeva za “Kosovo onlajn”.

U snabdijevanju namirnicama i osnovnim životnim potrepštinama pomaže joj i prijatelj Vuksan Gojković iz Kline.

“Pre je dolazio svaki drugi dan, sad od vikenda do vikenda. Ne radi nigde, nema para za gorivo, jer sve to iziskuje troškove. Čujemo se telefonom i pita me kako se snalazim. I on je u teškoj situaciji, bez plate i roditelji su mu bolesni”, ispričala je Gašićeva.

Ona ističe da je zahvalna ljudima dobre volje koji joj pomažu i pružaju podršku.

Potrebni su joj stolice i sto. Dolaskom jeseni i kišnih dana nastao je i novi problem, jer dio stana prokišnjava i potrebno je renoviranje.

Lokalna vlast u Đakovici još ne dozvoljava ugradnju novih blindiranih ulaznih vrata koja je dobila za stan, kako bi osigurala svoju bezbjednost.

Gašićeva se sredinom juna vratila u svoj stan i od tada nailazi na stalni otpor i negodovanje albanskog stanovništva u Đakovici, pa policija obezbjeđuje ulaz zgrade u kojoj je njen stan.

Opština Đakovica je tražila da se Gašićevoj zabrani korišćenje stana do okončanja sudskog parničnog postupka, koji je pokrenula ova lokalna zajednica zbog navodne uzurpacije stana.

Gašićevoj je u julu obijen stan iz koga su ukradene lične stvari, hrana, sigurnosna kamera i internet oprema.

 

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana