Dokumentarni film u znak zahvalnosti za pomoć Grčke srpskom narodu

Srna
Dokumentarni film u znak zahvalnosti za pomoć Grčke srpskom narodu

BANjALUKA - Predstavništvo Republike Srpske u Grčkoj pokrenulo je snimanje dokumentarnog filma s ciljem zahvalnosti Grčkoj za nesebičnu pomoć koju je tokom građanskog rata u BiH pružila srpskom narodu, kao i za jačanje grčko-srpskih veza, rekla je Srni šef ovog predstavništva Jelena Jovanović.

Jovanovićeva je navela da će u film biti predstavljeni predstavnici institucija koji su u vrijeme građanskog rata omogućili dolazak 20.000 srpske djece u Grčku, kao i porodice koje su ugostile djecu.

-Grčke porodice ne samo da su slale pomoć u vidu hrane i lijekova našem narodu, već su ugostile i više od 20.000 srpske dece širom Grčke i na taj način ne samo spasile detinjstvo, nego i stvorile neraskidive veze između naša dva naroda - rekla je Jovanovićeva.

Ona je napomenula da, uzimajući u obzir da se proteklih 30 godina o ovome nije govorilo na institucionalnom nivou, Predstavništvo je odlučilo da kroz projekat „Nevidljivi heroji“ uputi zahvalnost Grčkoj.

- U dokumentarnom filmu biće predstavljeni kako predstavnici institucija koji su tada omogućili dolazak 20.000 dece, tako i grčke porodice koje su ugostile našu decu. Na ovaj način, kroz film, ispričaćemo i drugu stranu priče, gde su žrtve rata u BiH bila prevashodno deca - rekla je Jovanovićeva.

Prema njenim riječima, u okviru projekta „Nevidljivi heroji“ tokom prošle godine, a s ciljem prikupljanja informacija, ostvaren je kontakt sa velikim brojem predstavnika lokalnih samouprava i gradskih opština u Republici srpskoj.

- Od njih gde smo dobili informacije o bratimljenju velikog broja naših opština sa opštinama u Grčkoj tokom devedesetih godina, kao što su Banjaluka i Patra, Ormilia i Sokolac, Gradiška i Kavala, Bratunac i Grevena, te Zvornik i Kalamarja, Doboj i Lezvos - rekla je Jovanovićeva.

Ona je rekla da, s obzirom da bratimljenje predstavlja jednu od alatki koje opštine mogu koristiti kako bi se ostvarila saradnja sa lokalnim vlastima na međunarodnom nivou, Predstavništvo ima za cilj da ove godine u okviru projekta „Nevidljivi heroji“ obnovi ova bratimljenja, ali i inicira bratimljenje novih opština, odnosno gradova.

- Cilj obnove bratimljenja jeste razmena znanja na polju evropskih integracija, pomoć prilikom usvajanja propisa EU na lokalnom nivou, razmena iskustava u procesu modernizacije rada lokalne uprave, lokalni ekonomski razvoj, stručna pomoć prilikom konkurisanja za donatorska sredstva za razne projekte, ali i kulturna i institucionalna saradnja - rekla je Jovanovićeva.

Ona je podsjetila da će dokumentarni film „Čuvar časti i ponosa-Ćorđe Mihailović“, snimljen u saradnji Predstavništva Republike Srpske u Grčkoj i Agencije „Vorld medija“ iz Banjaluke biti premijerno prikazan 1. maja, na dan kada legendarni čuvar srpskog vojničkog groblja „Zejtinlik“ Đorđe Mihailović slavi 93. rođendan.

Jovanovićeva je navela da će film biti prikazan na Radio-televiziji Republike Srpske, te uz podršku Predstavništva Republike Srpske u Srbiji i na Radio-televiziji Srbije, kao i na još 40 kanala širom Srbije.

- Naravno, film će biti prikazan i u Grčkoj, kao i u svim zemljama gde Republika Srpska ima Predstavništva, ali i diplomatske predstavnike. Đorđe Mihailović predstavlja veoma bitnu istorijsku ličnost za srpski narod i film predstavlja omaž njemu, jer smo snimanjem filma želeli da sačuvamo njegov lik i delo od zaborava - rekla je Jovanovićeva.

Osim toga, dodala je ona, sa ovim kratkim dokumentarnim filmom čuva se i svjedočenje o srpskoj golgoti koju je preživio srpski narod tokom Prvog svjetskog rata u borbi za slobodu, kao i ulogu srpske vojske u proboju Solunskog fronta.

Jovanovićeva je istakla da saradnju između dva naroda, odnosno dvije zemlje, ne karakteriše samo privredna razmjena, koja je veoma značajna, nego da postoje i drugi vidovi saradnje koji se zasnivaju na dugogodišnjoj zajedničkoj istoriji, tradiciji, religiji, kulturi, te da je to slučaj sa Grčkom.

- Iako danas sa nekim zemljama po pitanju privredne razmene imamo dobru saradnju, ta saradnja prestaje kada su u pitanju nacionalna pitanja i interesi kao što je pitanje Kosova i Metohije i Republike Srpske, gde je Grčka jedna od retkih zemalja koja nam uvek otvoreno pruža podršku - rekla je Jovanovićeva.

Ona smatra da i pored toga što su grčko-srpski odnosi tradicionalno dobri, treba ih i dalje njegovati i konstantno raditi da njihovom unapređenju

- Upravo iz tog razloga Predstavništvo Republike Srpske u Grčkoj, uprkos pandemiji virusa i ove godine, kao i prošle, intenzivno radi na promociji kulturnih, ekonomskih i privrednih potencijala Srpske sa akcentom na ustavno-pravni položaj Republike Srpske u BiH - rekla je Jovanovićeva.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana