Dokumentacija IGA BiH pod velom tajne

Vedrana Kulaga
Dokumentacija IGA BiH pod velom tajne

Sarajevo - Kancelarija za reviziju institucija BiH ne može da sprovede specijalnu reviziju u Izvozno-kreditnoj agenciji (IGA) BiH, koja je duže vrijeme u velikoj dubiozi jer su nadležni istražni organi izuzeli poslovne knjige.

Komisija za finansije i budžet Predstavničkog doma Parlamenta BiH usvojila je na sjednici u aprilu zaključak da bude urađena specijalna revizija u toj agenciji, koja grca u milionskim dugovima za čiji nastanak već godinama niko nije položio račune. Tada je naglašeno da je parlamentarna istražna komisija koja se bavila stanjem u IGA ustanovila da je u toj agenciji bilo nesavjesnog poslovanja i da zbog toga revizori moraju provjeriti njeno poslovanje.

Revizori su krajem maja ove godine zaprimili obavještenje o zaključku sa sjednice parlamentarne Komisije za finansije i budžet kojim se Kancelariji nalaže da izvrši specijalnu reviziju u IGA.

U Kancelariji za reviziju su potvrdili za “Glas Srpske” da su, postupajući po tom zaključku, preduzeli određene aktivnosti, obavili dodatne provjere, ali i ocijenili da ne bi bilo opravdano da izvrše specijalnu reviziju jer je rad IGA pod lupom istražnih organa BiH.

- Zakonom o osnivanju IGA BiH je, uz to, regulisano da godišnje izvještaje revidira međunarodna finansijska revizija - kazali su u Kancelariji za reviziju institucija.

U Agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) BiH su potvrdili za “Glas Srpske” da su još tokom 2017. godine preduzimali određene aktivnosti po zahtjevu Tužilaštva BiH u okviru kojih je, između ostalog, prikupljena određena dokumentacija od Izvozno-kreditne agencije BiH.

- Nakon tih aktivnosti, policijski službenici SIPA su 13. marta 2018. godine dostavili odgovarajući izvještaj Tužilaštvu BiH na dalje postupanje - rekli su u SIPA i dodali da se za više informacija obratimo Tužilaštvu.

Iz Tužilaštva BiH ni nakon nekoliko dana nisu odgovorili na pitanja šta se trenutno radi u vezi sa ovim predmetom.

Iz parlamentarne komisije su, prilikom razmatranja stanja u IGA, isticali da je šteta nastala nesavjesnim poslovanjem i izdavanjem garancija bez pokrića, a najviše poslovanjem sa Fabrikom cijevi “Unis” iz Dervente, nesaglediva.

Agencija je, naime, zapala u probleme jer je “Unisu” dala garancije i kredite u vrijednosti od 195,32 miliona KM, što je mnogo više od njenog kapitala.

Kada je “Unis” dospio u probleme, za njim je pala i IGA, a iz vrha ove agencije ranije su poručili da stoje na raspolaganju revizorima, te dodali da reviziju poslovanja svake godine obavlja međunarodni revizor.

Akumulirani gubitak IGA na kraju prošle godine iznosio je 189,12 miliona, dok obaveze premašuju vrijednost imovine za 136,31 milion maraka.

Opstanak IGA, koja nije budžetski korisnik, je neizvjestan bez pomoći vlasti na nivou BiH i entiteta kao njenih osnivača. Koliko je stanje u IGA teško, svjedoči činjenica da su se revizori “Dilojta” suzdržali od davanja bilo kakvog mišljenja na finansijske izvještaje za 2017. godinu, što je mnogo gore i od negativnog mišljenja.

IGA je i u 2017. godini imala smanjen obim poslovanja zbog problema nastalih usljed povezane garancije izdate 2013. godine derventskoj Fabrici cijevi “Unis”. Priznata potraživanja IGA od derventske fabrike iznose 195,32 miliona maraka i odnose se na kredite i garancije.

Prijedlozi

 

Upravni odbor IGA BiH predložio je ljetos vlastima tri scenarija kako bi bila stavljena tačka na njenu dugogodišnju agoniju. Na listi prijedloga su reorganizacija, gašenje i formiranje nove institucije koja će pomagati izvoznicima te održavanje trenutnog stanja u nadi da će fabrika cijevi “Unis” početi da vraća dugove. Nadležni su ukazali da je domaćem tržištu potrebna funkcionalna izvozno-kreditna agencija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Zemljotres u BiH!
Zemljotres u BiH!
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana