Dokazi protiv Dudakovića nepobitni

Darko Momić
Dokazi protiv Dudakovića nepobitni

Sarajevo - Čitanjem optužnice i iznošenjem uvodnih riječi Tužilaštva BiH danas bi trebalo da počne suđenje bivšem komandantu Petog korpusa Armije RBiH generalu Atifu Dudakoviću i još 16 pripadnika i oficira ovog korpusa optuženim za zločine nad Srbima na području Krajine 1995. godine.

Prema optužnici, Tužilaštvo BiH tereti Dudakovića i njegove podređene za zločine protiv čovječnosti koji obuhvataju ubistva više od 300 Srba na području opština Bosanski Petrovac, Ključ, Bosanska Krupa, Sanski Most, zatim progon i zlostavljanje civila i ratnih zarobljenika, kao i uništavanje 38 pravoslavnih hramova, crkava i vjerskih objekata.

Osim komandanta Petog korpusa i komandanta vojne operacije “Sana 95” Atifa Dudakovića, optuženi su i komandant 517. brigade tog korpusa Ibrahim Nadarević i pomoćnik načelnika štaba 517. brigade Said Mujić, te oficiri i vojnici 501., 506. i 510. brigade i pripadnici bataljona Vojne policije Petog korpusa Ekrem Dedić, Sanel Šabić, Ibrahim Šiljedić, zvani Šiljo, Safet Salihagić, Adis Zjakić, Hasan Ružnić, Redžep Zlojić, Samir Solaković, Fatmir Muratović, Muharem Alešević, Husein Balagić, Ale Hodžić, zvani Pumparica, Edin Domazet, Ejub Koženjić, zvani Ejko, i Šeširdžija.

Tužilaštvo BiH najavilo je da će na suđenju iznijeti 1.105 materijalnih dokaza i izvesti šest sudskih vještaka, kao i da će biti saslušano 447 svjedoka, od kojih je 16 pod mjerama zaštite. Dio optužnice odnosi se na ratne zločine počinjene nad pripadnicima i pristalicama Narodne odbrane Autonomne Pokrajine Zapadna Bosna  na području opština Bihać i Cazin.

Prema tvrdnjama izvora “Glasa Srpske”, odlično upućenog u istragu protiv Dudakovića koji je insistirao na anonimnosti, Tužilaštvo BiH posjeduje nepobitne dokaze o ratnom zločinu i ubistvu zarobljenih pripadnika Vojske RS, kao i civila, koji su počinjeni polovinom septembra 1995. godine kod motela u neposrednoj blizini raskrsnice puteva Drvar - Ključ - Bosanski Petrovac.

- U ranim jutarnjim časovima 15. septembra 1995. godine, pripadnici Petog korpusa su na tu lokaciju počeli da dovode zarobljene srpske vojnike i civile. Pošto su iza motela već bile ručno i upotrebom mehanizacije pripremljene najmanje tri masovne grobnice, jasno je da je postojala jasna namjera da oni budu pobijeni, odnosno da bude počinjen ratni zločin. Zarobljenici su dovođeni po grupama i likvidirani, pri čemu je za pojedine likvidacije Atif Dudaković izdavao direktna naređenja, a sva ubistva tog dana na toj lokaciji počinjena su uz njegovo odobrenje - navodi naš izvor.

Prema njegovim riječima, u prijepodnevnim časovima pred Dudakovića je dovedena grupa od devet zarobljenih vojnika VRS koji su predajom bili onesposobljeni za borbu.

- Dudaković se kratko obratio zarobljenicima, a potom je svom ličnom pratiocu Ibrahimu Šiljediću, zvanom Šiljo, naredio da ih pobije. Tom Šilji su se samoinicijativno pridružili Redžep Zlojić i Samir Solaković, koji su po zarobljenicima otvorili vatru i pobili ih, nakon čega su njihova tijela prebačena u već pripremljene masovne grobnice - kaže naš sagovornik, dodajući da bi brojna takva svjedočenja morala da se nađu u optužnici protiv Dudakovića i njegovih podređenih.

Dodik i čavić

Polovinom avgusta 2006. godine tadašnji predsjednik Republike Srpske Dragan Čavić i premijer Milorad Dodik su Tužilaštvu BiH podnijeli krivičnu prijavu protiv Atifa Dudakovića nakon što su u javnosti emitovani video-snimci na kojima Dudaković naređuje paljenje srpskih kuća i ubijanje srpskih vojnika i civila. Uprkos tome, Sud BiH je optužnicu protiv Dudakovića potvrdio tek 24. oktobra prošle godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Zemljotres u BiH!
Zemljotres u BiH!
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana