Dodik:Izgubljen entuzijazam za EU

Srna
Foto: V. Tripić

ISTOČNO SARAJEVO- Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je sinoć da EU proizvodi više problema nego što donosi rješenja i da je i na ovom prostoru izgubljen entuzijazam za tom unijom.

-Mislim da je EU za nas posljednjih 20 godina bila velika prevara, jer nam je stalno nudila rješenja i govorila morate to da uradite da uđete u Uniju, a to se nikada nije desilo. Mi smo davali neke naše nadležnosti, veoma smo to teško podnosili, a Evropa nam je samo ispostavljala nove račune. To će prestati poslije ovih izbora - rekao je Dodik novinarima u Istočnom Sarajevu.

On je istakao i da Republika Srpska ima sve elemente države samo nema međunarodno priznanje kao nezavisna država.

-Srpska ima teritoriju, stanovništvo koje bira demokratske vlasti, efikasnu izvršnu i zakonodavnu vlast. Pokazali smo da možemo da korespondiramo sa svima onima koji žele sa nama da razgovaraju, i u regionu i u svijetu - rekao je Dodik.

On je dodao da Srpska poštuje principe ljudskih prava, ali ne poštuje principe vladavine prava koje Evropa podmeće.

Kada je riječ o saradnji sa drugim državama, Dodik je rekao da će se razgovarati sa onima koji žele da razgovaraju, koje drže do međunarodnog prava kao što su Rusija, Kina.

On je istakao dobre odnose sa Mađarskom, sa Srbijom, Izraelom, a vjeruje da će uspostaviti i dobre odnose sa novom vladom Italije.

Prema njegovim riječima, arogantnu briselsku nadobudnu administraciju, koja ovdje pokušava da nametne neke svoje iluzije od prije 30 godina, polako će prestati da ih uvažava.

Dodik je rekao da Republiku Srpsku vodi u pravcu stabilnosti, mira, jačanja njenog identiteta, ustavne BiH.

-Ako ne bude ustavna BiH, onda neće biti nijedna. Republika Srpska će u tom pogledu veoma jasno definisati svoje pravce - zaključio je Dodik.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana