Додик:Изгубљен ентузијазам за ЕУ

Срна
Foto: В. Трипић

ИСТОЧНО САРАЈЕВО- Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је синоћ да ЕУ производи више проблема него што доноси рјешења и да је и на овом простору изгубљен ентузијазам за том унијом.

-Мислим да је ЕУ за нас посљедњих 20 година била велика превара, јер нам је стално нудила рјешења и говорила морате то да урадите да уђете у Унију, а то се никада није десило. Ми смо давали неке наше надлежности, веома смо то тешко подносили, а Европа нам је само испостављала нове рачуне. То ће престати послије ових избора - рекао је Додик новинарима у Источном Сарајеву.

Он је истакао и да Република Српска има све елементе државе само нема међународно признање као независна држава.

-Српска има територију, становништво које бира демократске власти, ефикасну извршну и законодавну власт. Показали смо да можемо да кореспондирамо са свима онима који желе са нама да разговарају, и у региону и у свијету - рекао је Додик.

Он је додао да Српска поштује принципе људских права, али не поштује принципе владавине права које Европа подмеће.

Када је ријеч о сарадњи са другим државама, Додик је рекао да ће се разговарати са онима који желе да разговарају, које држе до међународног права као што су Русија, Кина.

Он је истакао добре односе са Мађарском, са Србијом, Израелом, а вјерује да ће успоставити и добре односе са новом владом Италије.

Према његовим ријечима, арогантну бриселску надобудну администрацију, која овдје покушава да наметне неке своје илузије од прије 30 година, полако ће престати да их уважава.

Додик је рекао да Републику Српску води у правцу стабилности, мира, јачања њеног идентитета, уставне БиХ.

-Ако не буде уставна БиХ, онда неће бити ниједна. Република Српска ће у том погледу веома јасно дефинисати своје правце - закључио је Додик.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана