Dodik, Vulin: Srpska će obustaviti primjenu MAP-a

Srna
Dodik, Vulin: Srpska će obustaviti primjenu MAP-a

Banjaluka - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je danas da će Srpska obustaviti primjenu Akcionog plana za članstvo /MAP/ u NATO, te da od svih iz Srpske očekuje da se ponašaju u skladu sa deklaracijom o vojnoj neutralnosti, koju je nedavno usvojila Narodna skupština.

Prema njegovim riječima, intervencionizam međunarodne zajednice u BiH se odnosio i na otimanje vojne imovine Republike Srpske, među kojima je i ona u Han Pijesku.


Dodik je podsjetio da je NATO dva puta bombardovao Srbe bez podrške UN, što ne može biti zaboravljeno, te da Republika Srpska želi biti vojno neutralna, kao i Srbija jer ne želi granicu na Drini.

„Usvojili smo deklaraciju o vojnoj neutralnosti i pokušavamo da razvijemo modele njene primjene. Imamo pravo na ovakav stav u okviru BiH, jer ne želimo da imamo bilo kakvu granicu na Drni koja bi bila i granica vojnih saveza“, rekao je Dodik novinarima u Banjaluci nakon sastanka sa ministrom odbrane Srbije Aleksandrom Vulinom.

Vuli: Ne povlačiti poteze koji bi urozili mir

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin smatra da niko ne bi trebalo da povlači poteze koji bi mogli da ugroze stabilnost i mir na prostoru bivše Jugoslavije. Komentarišući krivične prijave koje je hrvatska policija podnijela protiv pet državljana Srbije, nekadašnjih oficira JNA, za raketiranje Banskih dvora u Zagrebu 1991. godine, Vulin je rekao da je ta priča odavno ispričana.

On je izrazio nadu da takvi pokušaji neće ugrožavati život svih onih koji žive na prostoru bivše Jugoslavije.

„Dalo bi se rapravljati o tome ko je 1991. godine bio priznat, a ko nije i koja država je postojala, a koja nije i koja armija je onda bila legitimna, a koja nije. Kao ministar odbrane ne mogu da ulazim u to“, rekao je Vulin.

On kaže da bi bilo daleko uputnije da se sazna ko je izvršio zločine u „Oluji“ i protjerao 250.000 državljana Hrvatske srpske nacionalnosti, te da već jednom neko odgovara za to.

Vulin ističe da je teško govoriti o pravdi i suzdržati se i prihvatiti tuđu muku kada se uzmu u obzir zaključci Haškog tribunala da su Hrvati činili zločine nad muslimanima, muslimani vrlo rijetko nad Hrvatima, dok su Srbi činili zločine nad svima, a niko nije počinio nijedan zločin nad njima.

„Teško je poverovati u tu istinu i ići napred. Ali mi ćemo dati sve od sebe da idemo napred“, poručio je Vulin.

Hrvatska policija podigla je krivičnu prijavu protiv šest nekadašnjih oficira JNA, od kojih su petorica državljani Srbije, a jedan Hrvatske, zbog granatiranja Banskih dvora u oktobru 1991. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana