Dodik: Srpska funkcioniše bez zastoja

Srna
Dodik: Srpska funkcioniše bez zastoja

Trebinje - Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik rekao je da Republika Srpska funkcioniše bez zastoja i da redovno izmiruje sve svoje obaveze, redovno se isplaćuju plate i penzije, kao i obaveze dospjele po osnovu inostranih kredita.

Dodik je izjavio novinarima u Trebinju da se u Republici Srpskoj povećavaju prihodi od indirektnih i direktnih poreza i da Republika Srpska ima povećanje bruto domaćeg proizvoda za ovaj period godine od dva i po odsto, što je u regionalnom smislu najveći procenat.

"Ovdje se održava stalno neka predstava da je opšte crnilo i opšta propast, što nije tačno", rekao je Dodik i istakao da ima problema i potrebe za zapošljavanjem, ali da se ukupan život u Republici Srpskoj odvija nesmetano.

Dodik je naglasio da se u Srpskoj ove godine smanjio broj nezaposlenih, te da se "značajan broj onih kojima ne treba posao prijavljuje na evidenciju, rade na crno, a država im plaća zdravstveno osiguranje".

"Iz tog razloga stvarni broj onih koji traže posao je manji nego što evidencije govore, a i mnogi biraju posao", rakao je Dodik, ističući da tekstilna industrija u Prijedoru traži 400 novih radnika, ali da se niko ne prijavljuje.

Dodik je rekao da u Republici Srpskoj onaj ko želi da radi ima posla, a oni koji žele da se jedino zaposle u energetskom sektoru i Telekomu "vječito će ostati da čekaju tu nemoguću šansu".

 

Cilj posebne sjednice skupštine - zaštita državnih interesa

 

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je cilj posebne sjednice Narodne skupštine o radu predstavnika Srpske u institucijama BiH zaštita vitalnih, nacionalnih i državnih interesa Srpske.
"Ovakvo masovno kršenje prava Republike Srpske u pogledu zastupanja zajedničkih institucija koje su činili predstavnici Saveza za promjene nije zabilježeno u ranijem periodu", rekao je Dodik novinarima u Trebinju.

On je istakao da je jedino mjesto na kome o tome treba da se raspravlja Narodna skupština Republike Srpske.

Predsjednik Republike Srpske istakao je da je cilj da se bez galame predoče neke činjenice."Mi ne možemo dnevno da stignemo da napišemo informacija koliko oni naprave problema. Zastupaju interese Republike Srpske kroz komisije u kojima nema predstavnika Srpske, koje se bave izradom nekih novih nacrta zakona i mnogo čega drugog", rekao je Dodik.

On je naveo da "onda prema praksi, koja je ovdje zaživjela, rehabilitovana i oživljena međunarodna zajednica, zahvaljujući prije svega SDS-u, žlegnež iza tih prijedloga i nameće određene stvari, koje su kao navodno dogovoreno na nivou zajedničke komisije".

"Sve to govori da Republika Srpska nema komoditet da se prepusti takvom avanturističkom djelovanju te nenavođene grupe predstavnika iz Srpske okupljenih oko SDS-a", istakao je Dodik.

Na pitanje da prokomentariše sve glasnije pozive HDZ-a BiH da SNSD uđe Savjet ministara BiH, Dodik, koji je i lider SNSD-a, rekao je da je to razumljivo i logično jer HDZ BiH štiti interes hrvatskog naroda i ne želi centralizovanu BiH.

"SNSD i HDZ BiH imaju određeno partnerstvo i pokazalo se da je HDZ veoma dosljedan u smislu svoje polazne koncepcije, a to je da oni koji su dobili vlast u entitetima treba da se odraze i na zajedničkom nivou", rekao je Dodik.

On je istakao da u slučaju Republike Srpske nije tako i da je zato očigledno što ima sve većih problema.

"Jedan od tih problema je i činjenica da su predstavnici SDS-a u Savjetu ministara žpropustiliž Nacrt ugovora između BiH i Islamske vjerske zajednice, koji apsolutno ne odražava ono što je interes i što omogućava jednaka prava vjernika u BiH", naglasio je Dodik.

On je dodao da zbog toga Savjet ministara, kao takav, ne može da ima podršku gotovo pola BiH, odnosno i Republike Srpske.

"Oni koji sjede u zajedničkim organima, a njihove partije su iz Republike Srpske, ne predstavljaju Srpsku i to sve više dokazuju", ocijenio je Dodik.

Prema njegovim riječima, HDZ BiH, kao partija štiti interese Hrvata i apsolutno joj odgovaraju parteneri koji bi u vlasti u BiH na realan način postavili odnose između Srba, Hrvata i Bošnjaka.

"SDA ima idealistički pristup u smislu svojih ideja oko BiH, sve više centralizovane, ali svi idealizmi su i utopije, tako da se njihova politička aktivnost može tretirati na taj način", rekao je Dodik.

Dodik je napomenuo da je SNSD ranije bio u zajedničkim institucijama sa SDA na partnerskom odnosu zato što, kako je rekao, "niko nikoga nije birao".

"Mi smo predstavljali Republiku Srpsku, a oni Bošnjake u Federaciji BiH, kao i hrvatski predstavnici Hrvate. Sada su dobili predstavnike koji im odgovaraju, pa je razumljivo što se SDA tako ogorčeno bori za ostanak SDS-a i tog nekog Saveza za promjene koje dokazuje i pokazuje svoje antisrpsko djelovanje na nivou BiH", rekao je Dodik.

 

Centralna banka da ostane institucija dva entiteta

 

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je Centralna banka BiH formirana kao zajednička instutucija dva entiteta i da bi takva trebalo i da ostane.
"O njenoj nadležnosti ne mogu da odlučuju zajedničke institucije, već entiteti, ali kada imate predstavnike kakvi su ovi navodno naši, onda možete svašta da očekujete", rekao je Dodik novinarima u Trebinju.

Povodom informacije da je Upravni odbor Centralne banke BiH raspravljao o zahtjevu Predsjedništva BiH da se viškovi rezervi prenesu u takozvani investicioni fond, čime bi entiteti ostali bez 500 miliona KM koji bi bili preusmjereni za finansiranje institucija BiH, Dodik je rekao da je to stara ideja SDA.

"Dakle, riječ je o viškovima koji se jedino mogu upotrijebiti za dodatnu emisiju KM i njihovo stavljanje u promet na prostoru cijele BiH. Oni ne mogu da se upotrijebe za formiranje bilo kakvog zajedničkog fonda i toga nema ni u Ustavu", rekao je Dodik.

On je istakao da postoje ljudi koji sve to ignorišu, dok Bošnjaci, shodno ranijoj praksi, smatraju da se jednom donesena odluka ne može mijenjati.

"Zato je to sve opasno. Ovo je prvi put da je neki organ Centralne banke BiH od kada ona postoji održao tajno sjednicu. Zašto tajnu? Da bi sakrili sve svoje radnje oko Centralne banke. Kakva investiciona banka na nivou BiH? To ne dolazi u obzir! To nije ingerencija BiH. Oni stalno plasiraju u javnosti neistine i to je poznato", rekao je Dodik.

On istakao da u "ovoj opštoj galami oni provlače kapitalne gubitke za Republiku Srpsku", ali i istakao da će vrijeme pokazati ko šta radi sada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana