Dodik pozvao izraelskog predsjednika na memorijalni skup u Donju Gradinu

Srna
Dodik pozvao izraelskog predsjednika na memorijalni skup u Donju Gradinu

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik naglasio je da se ove godine obilježava 75 godina od oslobađanja najvećeg logora smrti - Aušvic-Birkenau, koje pamti čovječanstvo i završetka najmonstruoznije kampanje protiv jednog naroda, koja je imala cilj da se u potputnosti istrijebi jevrejsko stanovništvo sa evropskog i drugih kontinenata.

Dodik je u pismu upućenom predsjedniku Izraela Reuven Rivlinu naveo da je mnogo napisano o Holokaustu i sistemima koncentracionih logora smrti Aušvic, Dahau, Mauthauzen i drugima, ali ni danas, nakon 75 godina, nema tačnih podataka o broju stradalih.
- Razmjere tragedije Holokausta nikada nećemo u potpunosti saznati. Ali, naša ljudska i moralna dužnost nam nalaže da odavanjem počasti i sjećanjem damo glas žrtvama kako bi sadašnje i buduće generacije shvatile da rasizam, bez obzira na to prema kome je usmjeren, satkan je od istog materijala - istakao je Dodik.
On je naveo da smo u posljednjih nekoliko godina svjedoci pokušaja revidiranja prošlosti, dehumanizacije žrtava, minimizacije krivaca i zaborava.
- Moramo zajedno uložiti napore kako bi se spriječile takve aktivnosti, ali i dodatno podstakli istraživači da nastave da otkrivaju sakrivene dijelove mračnog perioda Holokausta i na taj način vrate dostojanstvo njegovim žrtvama - poručio je Dodik.
Podsjetio je da će ove godine biti obilježeno i 75 godina od proboja posljednjih logoraša iz Jasenovca, koji je bio dio sistema ustaških koncentracionih logora u kojem je stradalo na stotine hiljada Srba, Jevreja, Roma i ostalih.
- Koristim ovu priliku da Vas pozovem da mi se pridružite u odavanju počasti žrtvama najveće fabrike smrti na Balkanu, koju ćemo organizovati u spomen-području Donja Gradina 26. aprila ove godine", naveo je Dodik u pismu izraelskom predsjedniku.
Godišnjica sovjetskog oslobođenja najvećeg nacističkog logora za masovno uništavanje stanovništva Aušvica 27. januara 1945. u svijetu se obilježava kao Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta.
 


 

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana