Додик позвао израелског предсједника на меморијални скуп у Доњу Градину

Срна
Додик позвао израелског предсједника на меморијални скуп у Доњу Градину

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик нагласио је да се ове године обиљежава 75 година од ослобађања највећег логора смрти - Аушвиц-Биркенау, које памти човјечанство и завршетка најмонструозније кампање против једног народа, која је имала циљ да се у потпутности истријеби јеврејско становништво са европског и других континената.

Додик је у писму упућеном предсједнику Израела Реувен Ривлину навео да је много написано о Холокаусту и системима концентрационих логора смрти Аушвиц, Дахау, Маутхаузен и другима, али ни данас, након 75 година, нема тачних података о броју страдалих.
- Размјере трагедије Холокауста никада нећемо у потпуности сазнати. Али, наша људска и морална дужност нам налаже да одавањем почасти и сјећањем дамо глас жртвама како би садашње и будуће генерације схватиле да расизам, без обзира на то према коме је усмјерен, саткан је од истог материјала - истакао је Додик.
Он је навео да смо у посљедњих неколико година свједоци покушаја ревидирања прошлости, дехуманизације жртава, минимизације криваца и заборава.
- Морамо заједно уложити напоре како би се спријечиле такве активности, али и додатно подстакли истраживачи да наставе да откривају сакривене дијелове мрачног периода Холокауста и на тај начин врате достојанство његовим жртвама - поручио је Додик.
Подсјетио је да ће ове године бити обиљежено и 75 година од пробоја посљедњих логораша из Јасеновца, који је био дио система усташких концентрационих логора у којем је страдало на стотине хиљада Срба, Јевреја, Рома и осталих.
- Користим ову прилику да Вас позовем да ми се придружите у одавању почасти жртвама највеће фабрике смрти на Балкану, коју ћемо организовати у спомен-подручју Доња Градина 26. априла ове године", навео је Додик у писму израелском предсједнику.
Годишњица совјетског ослобођења највећег нацистичког логора за масовно уништавање становништва Аушвица 27. јануара 1945. у свијету се обиљежава као Међународни дан сјећања на жртве холокауста.
 


 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана