Dodik o knjiženju zemljišta u Foči: Ustavni sud BiH krši Ustav i odlučuje protiv Srpske

GS
Dodik o knjiženju zemljišta u Foči: Ustavni sud BiH krši Ustav i odlučuje protiv Srpske

BANjALUKA - Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da je Ustavni sud BiH postao kriminalna organizacija koja ne poštuje Ustav ni zakone, ili poštuje samo zakone koje je nametnuo visoki predstavnik.

Komentarišući to što je Ustavni sud BiH usvojio apelaciju Ministarstva odbrane BiH u vezi sa knjiženjem više od 250.000 metara kvadratnih zemljišta u opštini Foča koje je u posjedu Republike Srpske na Ministarstvo, Dodik je rekao da imovina po Ustavu pripada entitetima.

- Ustav kaže da sve ono što nije izričito dato BiH, pripada entitetima, a imovina nije data i pripada entitetima. Ovdje se očigledno radi o pljački i otimačini koja se pokušava legalizovati odlukama Ustavnog suda koji u kontinuitetu krši Ustav i radi protiv Republike Srpske - istakao je srpski član Predsjedništva BiH.

"Glas Srpske" objavio je danas da je Ustavni sud BiH na posljednjoj sjednici, održanoj 20. maja, usvojio apelaciju Ministarstva odbrane BiH u vezi sa knjiženjem više od 250.000 metara kvadratnih zemljišta u opštini Foča koje je u posjedu Republike Srpske na MOBiH.

U presudi se navodi da postoji povreda prava na pravično saslušanje i ukida presuda Okružnog suda u Trebinju od 24. januara 2018. godine te se predmet vraća tom sudu, koji je dužan da po hitnom postupku donese novu odluku.

- Ustavni sud je zaključio da je redovni sud arbitrarno tumačio relevantne odredbe zakona i pravilnika kada je zaključio da apelantkinja nije ispunila zakonski osnov za upis promjene prava u katastarskom operatu. Takođe, prekršeno je apelantkinjino pravo na ravnopravnost stranaka pred sudom kada apelantkinja nije imala jednak procesno-pravni tretman sa umješačem u postupku budući da kao suprotna strana nije bila obaviještena o njegovom učešću i dostavljenom odgovoru na tužbu - navodi se u presudi.

Ministarstvo odbrane BiH zastupano po Pravobranilaštvu BiH 18. oktobra 2016. godine podnijelo je Područnoj jedinici Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove RS Foča zahtjev za upis promjene prava na nekretninama ukupne površine 254.568 metara kvadratnih koje su u posjedu Republike Srpske predloživši da u zemljišnim knjigama kao vlasnik bude upisana BiH - Ministarstvo odbrane BiH, a brisana Republika Srpska - Ministarstvo odbrane RS.

Okružni sud u Trebinju zaključio je da nije bilo osnova za promjenu upisa u katastru, jer apelantkinja to nije tražila na osnovu pravosnažne odluke suda, pravosnažne odluke drugog nadležnog organa, ugovora ovjerenog kod suda ili notara, što su dokumenta podobna za upis promjena u zemljišnoj knjizi u skladu sa Zakonom o održavanju premjera i katastra RS. Ustavni sud BiH osporio je tu presudu i vratio predmet Okružnom sudu na ponovno odlučivanje

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana