Додик о књижењу земљишта у Фочи: Уставни суд БиХ крши Устав и одлучује против Српске

ГС
Додик о књижењу земљишта у Фочи: Уставни суд БиХ крши Устав и одлучује против Српске

БАЊАЛУКА - Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је да је Уставни суд БиХ постао криминална организација која не поштује Устав ни законе, или поштује само законе које је наметнуо високи представник.

Коментаришући то што је Уставни суд БиХ усвојио апелацију Министарства одбране БиХ у вези са књижењем више од 250.000 метара квадратних земљишта у општини Фоча које је у посједу Републике Српске на Министарство, Додик је рекао да имовина по Уставу припада ентитетима.

- Устав каже да све оно што није изричито дато БиХ, припада ентитетима, а имовина није дата и припада ентитетима. Овдје се очигледно ради о пљачки и отимачини која се покушава легaлизовати одлукама Уставног суда који у континуитету крши Устав и ради против Републике Српске - истакао је српски члан Предсједништва БиХ.

"Глас Српске" објавио је данас да је Уставни суд БиХ на посљедњој сједници, одржаној 20. маја, усвојио апелацију Министарства одбране БиХ у вези са књижењем више од 250.000 метара квадратних земљишта у општини Фоча које је у посједу Републике Српске на МОБиХ.

У пресуди се наводи да постоји повреда права на правично саслушање и укида пресуда Окружног суда у Требињу од 24. јануара 2018. године те се предмет враћа том суду, који је дужан да по хитном поступку донесе нову одлуку.

- Уставни суд је закључио да је редовни суд арбитрарно тумачио релевантне одредбе закона и правилника када је закључио да апеланткиња није испунила законски основ за упис промјене права у катастарском операту. Такође, прекршено је апеланткињино право на равноправност странака пред судом када апеланткиња није имала једнак процесно-правни третман са умјешачем у поступку будући да као супротна страна није била обавијештена о његовом учешћу и достављеном одговору на тужбу - наводи се у пресуди.

Министарство одбране БиХ заступано по Правобранилаштву БиХ 18. октобра 2016. године поднијело је Подручној јединици Републичке управе за геодетске и имовинско-правне послове РС Фоча захтјев за упис промјене права на некретнинама укупне површине 254.568 метара квадратних које су у посједу Републике Српске предложивши да у земљишним књигама као власник буде уписана БиХ - Министарство одбране БиХ, а брисана Република Српска - Министарство одбране РС.

Окружни суд у Требињу закључио је да није било основа за промјену уписа у катастру, јер апеланткиња то није тражила на основу правоснажне одлуке суда, правоснажне одлуке другог надлежног органа, уговора овјереног код суда или нотара, што су документа подобна за упис промјена у земљишној књизи у складу са Законом о одржавању премјера и катастра РС. Уставни суд БиХ оспорио је ту пресуду и вратио предмет Окружном суду на поновно одлучивање

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана