Dodik: Moguće istupanje Srpske iz sporazuma o formiranju vojske

Srna
Dodik: Moguće istupanje Srpske iz sporazuma o formiranju vojske

Brčko - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je sa proslave Dana Republike u Brčkom da je Srpska za mir i da je spremna za saradnju sa drugima, ali da nema spremnosti na komprimise kojima se na bilo koji način umanjuje značaj Republike Srpske.

On je odbacio aroganciju, silu i prisilu i nazvao smiješnim pozivanje međunarodnog faktora na pravnu državu u pogledu osporavanja 9. januara kao Dana Republike Srpske, uz ocjenu da je to poziv da se poštuju izmišljene političke odluke skovane u Sarajevu.


Dodik je rekao da je o ovom pitanju bilo veoma iznenađujuće djelovanje komandanta NATO štaba u BiH i zaključio da je njime ukinuto ionako krhko i gotovo minimalno povjerenje u Srpskoj u tu organizaciju.

"Na ovaj način se ruše temelji Oružanih snaga BiH koje nisu oružane snage Bakira Izetbegovića, jer kada su stvarane rečeno je da će srpski sastav, pored uloge vojnih jedinica, imati i ulogu obilježavanja svih važnih datuma za Vojsku Republike Srpske i za Srpsku", podsjetio je Dodik.

On je najavio da će Srpska sada razmišljati na koji način i uz koje procedure da prekine taj sporazum i da se vrati na prvobitni dejtonski dogovor koji podrazumijeva da Republika Srska ima svoju vojsku.

"Znam da postoji mnogo problema na tu temu i da to neće biti lako, ali moramo napraviti prvi korak i okupiću ovih dana političare u Srpskoj i predstavnike institucija da bi se dogovorili da li je sada politički korisno, potrebno i moguće da podnesemo zahtjev za prekidanje sporazuma o uspostavljanju vojske i da se Republika Srpska isključi iz tog sporazuma, što znači da nema ni Oružanih snaga BiH", rekao je Dodik novinarima.

On je poručio da Srpskoj nisu potrebne ovakve Oružane snage koje su neprijateljske prema Republici Srpskpoj. "Ovo je ideja, ali to ulazi u politički prostor", zaključio je Dodik.

Dodik: Međunarodni klovn Incko pravi cirkus

Banjaluka - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izrazio je uvjerenje da poređenjem Dana Republike Srpske sa danom osnivanja Nezavisne Države Hrvatske /NDH/, visoki predstavnik u BiH Valentin Incko "poznati klovn međunarodne zajednice", nije uvrijedio nikoga u Republici Srpskoj, ali jeste na kraju pokazao svoje pravo lice.
Dodik je izjavio Srni da je "period glumatanja diplomate završen - maske su pale", a Incko je ovom izjavom podsjetio da pripada onima koji su u vrijeme pomenute NDH podržavali tu zločinačku tvorevinu u kojoj je nestalo više stotina hiljada Srba i pokrenuo sumnju da on i danas gaji simpatije prema toj zločinačkoj tvorevini.

"Bilo bi zanimljivo znati na kojoj strani istorije mu je bila porodica u Drugom svjetskom ratu, kada tako olako, bez imalo odgovornosti izgovara šta izgovara, ne misleći da ga prati cijeli jedan narod dok se on obraća meni. Ali, to je Incko. Lupi, ako ostane živ pojašnjava, i za sve to uzme 25.000 evra mjesečno", istakao je Dodik.

Predsjednik Srpske je naveo da je ova Inckova izjava zaista ozbiljna, te da je zato komentariše, ali da je on tako neozbiljan tip da ne zavređuje ni slova komentara, niti bilo kakvog susreta u budućnosti.

"Koliki je Incko klovn govori i činjenica da ne zna ni da bi kao visoki predstavnik trebalo da čuva Dejtonski mirovni sporazum i Republiku Srpsku, kao potpisnicu tog sporazuma. Ako međunarodna zajednica u BiH želi da očuva mrvu svog dostojanstva, morala bi mu što hitnije kupiti kartu za Austriju, jer izigravajući klovna, on je od međunarodne zajednice u BiH napravio cirkus", zaključio je Dodik.

Dodik: Srpska za mir i saradnju

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je sa proslave Dana Republike u Brčkom da je Srpska spremna za mir i saradnju, ali ne i za kompromis koji bi značio bilo kakvo umanjivanje značaja Republike Srpske.
"Ovdje smo da obilježimo Dan Republike i da se okupimo oko naše krsne slave", rekao je Dodik pred stotinama okupljenih na svečanom prijemu u hotelu "Jelena", kojem su prisustvovali Njegovo preosveštenstvo vladika zvorničko-tuzlanski Hrizostom, brojni ministri u Vladi Srpske, poslanici iz regije, čelnici Brčkog i brojni gosti iz društvenog i kulturnog života distrikta.

On je dodao da je slava očuvala srpski narod i da karakteriše njegovo tradicionalno gostoprimstvo, te odbacio sve pritiske i pokušaje osporavanja proslave 9. januara kao Dana Republike Srpske, uz ocjenu da je u vezi sa tim nepotrebno napravljeno teško političko pitanje.

"Nećete nas uplašiti, nećete nas tjerati, nećete nam zabraniti 9. januar i nećete nam zabraniti našu krsnu slavu. Možete da radite šta god hoćete vi u Sarajevu i vi koji podržavate ono što Sarajevo hoće, na tom pitanju nema kompromisa", poručio je Dodik i dodao da je na jučerašnjoj proslavi Dana Republike pokazano jedinstvo snažnije od svih prijetnji.

Predsjednik Srpske naveo je da se BiH pokušava održati na bošnjačkom, muslimanskom idealizmu, koji je podržala međunarodna zajednica i modelirala BiH do te mjere da je ona potpuno nesigurna i nemoguća zemlja.

On je zahvalio građanima Brčkog koji su izašli na referendum o Danu Republike Srpske prošle godine i ocijenio da je to bio važan dokaz pripadništva i odnosa Brčkog kao dijela i Republike Srpske.

"Srpska je okupljena oko ideje slobode jer je nestabilnost tog vremena natjerala Srbe na ovim prostorima da se zaštite, kao što su to učinili i drugi narodi", kaže Dodik.

Predsjednik Srpske je istakao da je prošlo vrijeme prijetnji i da nema dogovora u BiH na bazi iluzija i imaginacija, nego da se mora poštovati realnost.

"Republika Srpska ni jednim svojim potezom nije ništa učinila protiv BiH, a BiH masovno čini poteze protiv Srpske i niz odluka je bazirano na tome. Dok god Bošnjaci misle da mogu da budu zaštićeni od stranaca, naravno da neće biti dijaloga i neće biti ni ove zemlje", naglasio je Dodik.

Dodik je ukazao na važnost daljeg integrisanja Brčkog kao dijela Republike Srpske i srpskog naroda, uz ocjenu da je danas u BiH samoodrživa jedino Republika Srpska.

Tokom slavlja u Brčkom, predsjednik Srpske Milorad Dodik uručio je danas zlatnik majci prvorođene bebe ove godine u Srpskoj, Milanki Panić koja je rodila sina Lazara.

Povodom Dana Republike vijence na spomenik srpskim braniocima Brčkog u centru grada položili su Dodik, delagacije Vlade Srpske, gradonačelnik Brčko distrikta Siniša Milić, delegacija lokalne Skupštine i predstavnici Boračke organizacije u Brčkom.

Kabinet Predsjednika Republike organizovao je današnji prijem i obilježavanje krsne slave u čast Dana Republike Srpske - 9. januara u Brčko distriktu, a koji je održan u hotelu "Jelena".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana