Dodik: Jake veze Peterburga i Srpske

Srna
Dodik: Jake veze Peterburga i Srpske

Sankt Peterburg - Predsjednik peterburškog parlamenta Vjačeslav Makarov istakao je na sastanku sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom u Sankt Peterburgu da ovaj ruski grad i Republiku Srpsku vezuju jake kulturne, istorijske, političke i ekonomske veze.

"Rusija mnogo cijeni prijateljstvo i otvorenost naših zemalja, jer su naši narodi tijesno povezani genetski - mi smo slovenski narodi", rekao je Makarov na sastanku.


On je izrazio veliku zahvalnost predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku za podršku ruskim inicijativama na međunarodnoj areni, saopšteno je na sajtu peterburškog parlamenta.

Makarov je izrazio zadovoljstvo činjenicom da svake godine raste saradnja Srpske sa Peterburgom - uspostavljeni su jaki kontakti u oblasti farmaceutske industrije i medicine, razvija se saradnja privrednih komora, javljaju se novi zajednički projekti ruskih i srpskih univerziteta.

Dodik je zahvalio Makarovu za topao prijem i istakao da visoko cijeni prijateljske veze sa Rusijom.

"Rusija je velika, jaka država i nama je jako važno da među našim zemljama uvijek vlada uzajamno razumijevanje i prijateljstvo", istakao je Dodik.

Tokom sastanka razmijenjena su mišljenja o pitanjima ekonomske saradnje i međunarodnoj situaciji.

U saopštenju se navodi da delegacija Republike Srpske boravi u Peterburgu povodom Četvrtog međunarodnog kongresa "Sankt Peterburg i slovenski svijet", čiji je cilj razvoj saradnje i učvršćivanje veza među gradovima i regionima zemalja Istočne Evrope i Balkanskog poluostrva. /kraj/mđ

Razvijanje odnosa sa Peterburgom po svim pitanjima

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, koji prisustvuje Četvrtom međunarodnom kongresu "Sankt Peterburg i slovenski svijet", rekao je danas da Sankt Peterburg i Srpska imaju ambicije da razviju odnose po svim pitanjima - političkim, privrednim i kulturnim, kao i o svemu što postaje dio zajedničke svakodnevice.
Dodik je napomenuo da je ranije velika delegacija Sankt Peterburga, koju je predvodio gubernator Georgij Poltavčenko, bila u Banjaluci i da je tada razgovarano o detaljima kako će se ta saradnja kretati u budućnosti.

"Ovo je dokaz naših dobrih odnosa u kontinuitetu. Mi imamo ovdje potpisan sporazum o saradnji i uvijek se radujem kada dođem u ovaj grad", rekao je Dodik za Radio-televiziju Republike Srpske.

On je ocijenio da u Sankt Peterburgu vidi napredak u teškim uslovima nepravednih sankcija Zapada prema Rusiji.

"Vidim vraćanje Rusije vlastitim potencijalima i osvajanje industrija i proizvodnje. Danas je Rusija okrenuta tome i radujem se osvajanju tih proizvodnji za vlastite potrebe, kao i eliminisanju zavisnosti od bilo koga", rekao je Dodik.

On je podsjetio da Srpska, a time i BiH, nisu podržali nepravedne sankcije prema Rusiji, na šta je ponosan iako je na tom planu postojao ogroman pritisak sa Zapada.

"Mi smo to odbili i danas možemo da kažemo da smo apsolutno bili u pravu. To je bilo naše istinsko opredjeljenje. Zahvalan sam Rusiji za sve što je učinila za nas", poručio je Dodik.

On je naglasio da je Srpska zagledana u Rusiju i voli napredak ove zemlje.

"Smatramo da je veoma važno da ta zemlja obnovi svoju snagu na međunarodnom planu jer tada je sigurno da će svijet biti pošteniji, mirniji i posvećeniji slobodama ljudi. Prisustvo Rusije na globalnom nivou je svakako upereno ka tome da se očuva stabilnost i prekine sa nizom koji na međunarodnoj sceni dovodi do čestih regionalnih ratova koji dugo traju i odnose mnogo žrtava", istakao je Dodik.

Predsjednik Srpske danas je razgovarao sa predsjednikom Skupštine Sankt Peterburga Vječeslavom Makarovim i članovima rukovodstva o političkim i privrednim temama, kao i saradnji Srpske i Sankt Peterburga.

Dodik u Sankt Peterburgu prisustvuje Četvrtom međunarodnom kongresu "Sankt Peterburg i slovenski svijet" čije su glavne teme infrastruktura i kulturni turizam.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana