Dodik iz Atine: Srbi i Grci žele da promovišu i šire mir

GS
Dodik iz Atine: Srbi i Grci žele da promovišu i šire mir

ATINA - Srpski član i predsjedavajući Predsjedništa BiH istakao je tokom posjete Grčkoj da Srbi i Grci žele da promovišu i šire mir u budućnosti.

Dodik je  nakon sastanka sa predsjedicom Grčke Katerinom Sakelaropulovom i predsjednikom parlamenta Konstantinosom Tasulasom rekao da je Grčka usmjerena ka tome da podrži evropski put BiH, prenosi RTRS.

- Razgovarano je najviše o Republici Srpskoj. Upoznao sam domaćine sa položajem Srpske u okviru procesa evropskih pridruživanja BiH, ali i o problemima unutar BiH - istakao je on.

Naveo je da je pokušao da obezbijedi razumijevanje za takve procese koji su stavljeni na stranu.

- Grčka je prijateljska zemlja srpskom narodu. Dijelimo zajedničku istoriju - poručio je Dodik.

Katerina Sakelaropulu izrazila je tokom sastanka sa Dodikom snažnu podršku Grčke izgledima za pridruživanje BiH Evropskoj uniji.

-Tokom mog sastanka sa Dodikom naglasila sam da Grčka snažno podržava izglede za pridruživanje njegove zemlje EU, kao i zapadnog Balkana generalno - napisala je predsjednik Grčke na svom „Tviter“ nalogu.

Ovim sastankom Dodik je počeo radnu posjetu Grčkoj, a potom se sastao se u Atini i sa predsjednikom grčkog parlamenta Konstantinosom Tasulasom.

Nakon razgovora Dodik i Tasulas su razmijenili poklone.

Dodik je od predsjednika parlamenta Grčke dobio srebrenjak povodom 200 godina od grčkog ustanka i početka borbe za nacionalno oslobođenje, a Tasulas je od Dodika dobio grb Republike Srpske i domaću rakiju.

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik učestvovuje danas i sutra na 6. Delfi ekonomskom forumu u Atini.
Boravak na Forumu Dodik će iskoristiti i za niz bilateralnih susreta na marginama ovog značajnog skupa.

Ekonomski forum, pod pokroviteljstvom grčkog predsjednika, tradicionalno se održava u gradu Delfi, ali ove godine zbog pandemije održava se u Atini.

Prošle godine Forum nije održan zbog pandemije virusa korona.

Dodik je danas posjetio izložbu povodom 200 godina od grčkog ustanka i početka borbe za nacionalno oslobođenje, te obišao grčki parlament.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana