Dodik: Deklaraciju o zaštiti srpskog naroda hoće da diskredituju dušebrižnici

Srna
Dodik: Deklaraciju o zaštiti srpskog naroda hoće da diskredituju dušebrižnici

Beograd - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je da se neće odustati od deklaracije o zaštiti srpskog naroda i nacije iako neki "dušebrižnici" hoće da je diskredituju, kao što je bio slučaj sa memorandumom Srpske akademije nauka i umetnosti /SANU/.

"Kada je riječ o memorandumu, koji nikada nije postao zvaničan dokument, neko je tada htio da diskredituje SANU i srpsko nacionalno pitanje i da ga koristi kao argument protiv nastojanja Srbije i Srba da politički rješavaju svoj status", naveo je Dodik i dodao da se sada slično dešava i sa deklaracijom o opstanku.


On je u izjavi za "Večernje novosti" poručio da se neće odustati od deklaracije o zaštiti srpskog naroda i nacije, da se na njoj uveliko radi i da bi u novembru trebalo da bude predstavljen prijedlog teksta.

Dodik je istakao da deklaracija nema namjeru i ambiciju da dira druge narode i njihova prava, već isključivo da afirmiše srpska nacionalna i politička prava, srpski identitet, pismo, jezik.

On je rekao da je za rad na usaglašavanju dokumeta okupljen značajan broj stručnjaka raznih profila iz Beograda i Banjaluke i da su to "imena koja imaju važne stvari da kažu na ovu temu".

"Prijedlog će biti dostupan za inicijative i sugestije. Biće dovoljno vremena za javnu raspravu o dokumentu da bi se obezbijedila što šira podrška, prije nego što ode na usvajanje u parlamente Srbije i Republike Srpske", dodao je Dodik.

Predsjednik Srpske rekao je da se neće odreći snova da Srbija i Srpska budu jedno, te ponovio da je BiH veoma teško održiva. "Nikakve koristi od BiH nemamo, imamo samo probleme s njom. Ona je za nas neželjeno mjesto", dodao je Dodik.

Na konstataciju da je na tu njegovu izjavu reagovala i Ambasada SAD u Sarajevu, optužujući ga da ruši Dejton i Ustav BiH, koji ne daju mogućnost otcjepljenja entiteta, Dodik je rekao da oni tu mogućnost i ne zabranjuju.

"Neka mi pokažu gdje to piše. Naravno, iz političkih razloga oni potenciraju samo ono što im odgovara. Ako je iko prekršio Dejtonski sporazum, onda je to upravo američka Ambasada u Sarajevu, aktivnostima i potezima svojih predstavnika u BiH u posljednjih 20 godina", naveo je Dodik.

Dodik je rekao da ga ne čude izjave bivšeg visokog predstavnika u BiH Pedija Ešdauna na njegov račun, navodeći da je Ešdaun sprovodio političko nasilje, te da ga ne sluša ni EU šta govori.

"Stvari ne funkcionišu tako kako je on naučio, ponašajući se ovdje kao slon u staklenoj bašti", dodao je predsjednik Srpske.

Kada je riječ o slučaju Katalonije i Kosova, Dodik je rekao da je Republika Srpska najbolje osjetila duple aršine međunarodne zajednice, ali da međunarodna politika duplih standarda i favorizovanje prava Bošnjaka, nisu kod Srba i Republike Srpske oslabili volju da odlučuju o svojoj zemlji.

"Naprotiv, takva politika nas je osnažila u uvjerenju da bez autonomije, koja nam je dodijeljena u Dejtonu, nema ni našeg opstanka", zaključio je Dodik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana