Dodik: Ako bi bilo odvojeno Kosovo, šta sa Srpskom?

Srna
Dodik: Ako bi bilo odvojeno Kosovo, šta sa Srpskom?

Banjaluka - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik smatra da bi, ako se u Srbiji pokrene definitivno odlučivanje o Kosovu i Metohiji, na dnevni red trebalo staviti i pitanje Srpske.

Dodik je napomenuo da to kaže hipotetički i istakao da je zvanični stav Srpske da ne priznaje samoproglašeno Kosovo i poštuje teritorijalni integritet Srbije.

On je naveo da zvaničnici Srpske od početka prate Srbiju po pitanju Kosova, da poštuju njen stav u vezi sa teritorijalnim integritetom i da se Republika Srpska u tom pogledu ponaša dosljedno.

„Mislimo da je nemoguće gotovo dva identična slučaja u neposrednoj blizini, kako to želi Zapad, različito posmatrati i govoriti o Kosovu da može da bude nezavisno, a da Republika Srpska ne može. Pozicija Zapada je od samog početka bila upravo ta da onemogući bilo kakvo pozivanje na identične uslove. O statusu Prištine i Kosova odlučuje Srbija, čiji stav u vezi sa teritorijalnim integritetom mi poštujemo i zato smo iza stava Srbije vezano za sve te odluke“, rekao je Dodik za „Sputnjik“.

Odgovarajući na pitanje u vezi sa crtanjem mapa na Balkanu pred kamerama, koje je izazvalo mnogo reagovanja, Dodik je rekao da mu je bilo postavljeno hipotetičko pitanje koje bi podrazumijevalo dugoročna rješenja.

„Ono što sam rekao može se smatrati nekim mojim mišljenjem, odnosno, kao moj hipotetički odgovor na hipotetičko pitanje. Ništa više. Može to sada da upotrebljava i zloupotrebljava ko kako hoće. Ima različitih mišljenja o svemu, a zvanični stav je ono što je javno i ono što se poštuje“, rekao je Dodik.

On ističe da nije ključno pitanje Kosova, već Republike Srpske koje je htio da apostrofira.

„Nemoguće je razgovarati o tome da neko odvoji Kosovo, a da Republika Srpska ostane u BiH. To je osnovna poruka i te moje karte i tog mog stava. Prema tome, na hipotetičko pitanje - šta ako bude odvojeno Kosovo, ako je to uopšte moguće, ako je to konstelacija odnosa, onda je nama pitanje - šta sa Republikom Srpskom? I to je ključno pitanje. Naravno, i dalje tako mislim“, rekao je Dodik.

Dodik kaže da uporno otvara pitanje Republike Srpske, jer je ona nezadovoljna i smatra da su joj bezočno otimali njeno pravo i nadležnosti, te podsjeća da su Srbi prihvatili Dejtonski sporazum, koji je potom nasiljem promijenjen, kao i ustavni poredak BiH.

„Republika Srpska ima pravo da kaže, kao strana-potpisnica Dejtonskog sporazuma i strana za bilo kakve dogovore u okviru BiH, da je grubo pritisnuta, maltretirana kao republika i da, suprotstavljajući se nizu mjera visokog predstavnika, nije uspjela da zaustavi ta sramna otimanja njenih nadležnosti“, naglasio je Dodik i poručio da Srbi ne misle da žive u takvoj BiH.

On ističe da Republika Srpska može da ostane u BiH samo pod uslovom da u ovoj zemlji bude vraćen ustavni poredak koji danas ne postoji.

„Ustavni poredak BiH srušen je nasiljem visokih predstavnika, prije svega“, rekao je Dodik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana