DNS u Prijedoru na lokalne izbore ide samostalno

GS
DNS u Prijedoru na lokalne izbore ide samostalno

PRIJEDOR - Gradski odbor (GO) DNS-a Prijedor saopštio je danas da će imati svog kandidata za gradonačelnika te svoju odborničku listu na lokalnim izborima u ovom gradu.

Predsjednik GO DNS-a Prijedor Dragutin Rodić istakao je da u ovim trenutku nije moguće da se dogovori zajednički nastup sa SNSD-om na lokalnim izborima, jer je, kako je naveo, malo vremena do izbora za vraćanje povjerenja, prenijela je Srpskainfo.

Rodić je rekao da je Prijedor ključ za opstanak DNS-a i da je zato pod pritiskom.

- Naša ocjena političkih odnosa sa SNSD-om je da postoje nepremostive razlike zbog svega onog što se dešavalo u prošlih godinu i po dana. Mislim da je najpoštenije da svako sa svojim kandidatom izađe na izbore pa poslije izbora vidjeti šta dalje - izjavio je  Rodić.

On je zahvalio Lejli Rešić, koja je deset godina bila kadar ove stranke na funkciji ministra u Vladi Srpske.Ona je prije dva dana smijenjena sa pozicije ministra uprave i lokalne samouprave Republike Srpske.

Rešićeva je takođe zahvalila DNS-u i prijedorskom Gradskom odboru, koji je stao iza nje.

- Moj dolazak za ministra je izazvao šok prije deset godina, a evo, i moj odlazak za te funkcije - rekla je ona.

Na konferenciji za novinare bili su i narodni poslanici DNS-a Mirko Sovilj i Duško Ivić, koji su rekli da je DNS donio više od 12.700 glasova na proteklim izborima.

Predsjednik Gradskog odbora SNSD-a Prijedor Saša Bursać saopštio je juče da su od samog početka željeli da imaju normalne odnose sa DNS-om, da budu sve političke partije uvažene u skladu sa brojem osvojenih mandata i da svi politički partneri grade ovaj grad. Prema njegovim riječima, u preključerašnjim neformalnim pregovorima SNSD-a i DNS-a ponuđeno je da se računa na pomirljivu politiku u Prijedoru, da se sačuvaju koalicioni odnosi i pokušaju stvari normalizovati te da je moguć i dogovor na realnim osnovama i za naredne lokalne izbore, kao i da je prvi uslov SNSD-a da DNS podrži kandidata SNSD-a za gradonačelnika Prijedora, kao što je SNSD podržao kandidata DNS-a za gradonačelnika Prijedora na prethodnim lokalnim izborima.

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik rekao je sinoć komentarišući smjenu Rešićeve da DNS-u niko neće oduzeti njihove pozicije, ali i da niko iz Prijedora neće moći da bude na tim pozicijama, već samo ljudi iz drugih gradova.

- Rekli smo da u vremenu kada se raspišu izbori moraju da prestanu svi kontakti sa opozicijom. Ko želi da radi sa opozicijom, nikakvih problema nemamo, nikoga ne zadržavamo, ali ne želimo takva podmetanja bilo gdje, pa ni u Prijedoru - poručio je Dodik.  

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana