Đokić: Inckova odluka posljednji poklon političkom Sarajevu

Srna
Đokić: Inckova odluka posljednji poklon političkom Sarajevu

BANjALUKA- Predsjednik Socijalističke partije (SP) Petar Đokić osudio je kukavičku odluku visokog predstavnika u BiH Valentina Incka i nametanje dopuna Krivičnog zakona BiH kojima se zabranjuje i kažnjava „negiranje genocida“, te naglasio da je njome dao svoj posljednji poklon političkom Sarajevu.

Đokić je naglasio da je Incko ovim nepromišljenim potezom još jednom pokazao svu apsurdnost postojećeg sistema ove zemlje, jedine u Evropi koja ima sve elemente despotizma, dok se na papiru vodi kao demokratska.

-Kako drugačije objasniti činjenicu da u 21. vijeku imate nametnutog predstavnika imaginarne međunarodne zajednice koji bez ikakvog demokratskog uporišta donosi i nameće propise koji nisu s ciljem pomirenja i suživota naroda u BiH - rekao je Đokić.

On je posebno istakao da ovakvo postupanje neće doprinijeti pomirenju naroda, već će nesumnjivo izazvati produbljivanje krize u BiH, saopšteno je iz SP-a.

-Incko se trebao baviti izvještajem nezavisne komisije koja je utvrdila činjenično stanje u vezi sa Srebrenicom, a ne nametati odluke po željama i uputstvima. Incko će iza sebe ostaviti politički nemir koji ćemo morati popravljati godinama, a narodi u BiH nemaju više tog luksuza niti volje da gube vrijeme. Godine nam prolaze u popravljanju štete koja nam se pravi i donosi izvan granica BiH. Vrijeme je da narodi u BiH ne traže više pamet u okruženju kroz instituciju OHR-a i slično, već da sami preuzmu odgovornost za ovu zemlju -  rekao je Đokić.

Đokić je poručio međunarodnoj zajednici da pusti narode u BiH da normalno žive.

-Nemojte nas više dodatno svađati, pustite nas da normalno živimo. Narod u Republici Srpskoj i BiH samo to želi – da živimo normalno - naglasio je Đokić.

Odlazeći visoki predstavnik u BiH Valentin Incko nametnuo je dopune u Krivičnom zakonu BiH kojima se zabranjuje i kažnjava „negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca“.

 

 

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana