U Štutgartu obilježen Dan Republike Srpske

Srna
U Štutgartu obilježen Dan Republike Srpske

ŠTUTGART - Dan Republike Srpske - 9. januar večeras je tradicionalno obilježen u Štutgartu u organizaciji Predstavništva Republike Srpske u tom gradu.

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić izjavio je Srni da se okupljanjem velikog broja Srba koji žive u ovom dijelu Njemačke simbolizuje jedinstvo srpskog naroda i onih kojima je ideja Srpske posebno draga, a što se osjeti u svakom kontaktu sa ljudima koji tu žive.

“Zato je potrebno dolaziti ovdje i ohrabriti naše ljude da se tim povodom okupljaju i nastave divnu tradiciju proslave Dana Republike, koju je započelo Predstavništvo Srpske”, rekao je Đokić.

On je dodao da narodu koji živi u Njemačkoj treba približavati vrijednosti na kojima počiva Republika Srpska, jačati u njima vjeru da aktivnostima koje njima stoje na raspolaganju podržavaju Srpsku.

Đokić je naglasio da srpsku zajednicu u Njemačkoj treba podsticati da dolazi u svoj zavičaj i da podstiče razvoj, da se odlučuje za investicije, te dodao da su predstavnici Srpske tu da im daju podršku, osnovne informacije i usmjere ih da svoje poslovne planove ostvare u Srpskoj.

On je naglasio da je već stasala i generacija mladih Srba koja je rođena u Njemačkoj, gdje se obrazovala i stekla znanja koja sada može prenijeti i na prostor Republike Srpske.

“Ta misija je od posebne važnosti, ta veza između našeg naroda i Republike Srpske treba da bude trajna karakteristika naših odnosa”, poručio je Đokić.

Delegaciju Republike Srpske, koja prisustvuje svečanosti, osim Đokića, čine predsjedavajuća Vijeća naroda Srpske Srebrenka Golić, ministar za evropske integracije i međunarodnu saradnju Zlatan Klokić, poslanik u Narodnoj skupštini Srđan Todorović. /kraj/mđ/fono

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana