У Штутгарту обиљежен Дан Републике Српске

Срна
У Штутгарту обиљежен Дан Републике Српске

ШТУТГАРТ - Дан Републике Српске - 9. јануар вечерас је традиционално обиљежен у Штутгарту у организацији Представништва Републике Српске у том граду.

Министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић изјавио је Срни да се окупљањем великог броја Срба који живе у овом дијелу Њемачке симболизује јединство српског народа и оних којима је идеја Српске посебно драга, а што се осјети у сваком контакту са људима који ту живе.

“Зато је потребно долазити овдје и охрабрити наше људе да се тим поводом окупљају и наставе дивну традицију прославе Дана Републике, коју је започело Представништво Српске”, рекао је Ђокић.

Он је додао да народу који живи у Њемачкој треба приближавати вриједности на којима почива Република Српска, јачати у њима вјеру да активностима које њима стоје на располагању подржавају Српску.

Ђокић је нагласио да српску заједницу у Њемачкој треба подстицати да долази у свој завичај и да подстиче развој, да се одлучује за инвестиције, те додао да су представници Српске ту да им дају подршку, основне информације и усмјере их да своје пословне планове остваре у Српској.

Он је нагласио да је већ стасала и генерација младих Срба која је рођена у Њемачкој, гдје се образовала и стекла знања која сада може пренијети и на простор Републике Српске.

“Та мисија је од посебне важности, та веза између нашег народа и Републике Српске треба да буде трајна карактеристика наших односа”, поручио је Ђокић.

Делегацију Републике Српске, која присуствује свечаности, осим Ђокића, чине предсједавајућа Вијећа народа Српске Сребренка Голић, министар за европске интеграције и међународну сарадњу Златан Клокић, посланик у Народној скупштини Срђан Тодоровић. /крај/мђ/фоно

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана