Đokić: „Balkan Solar Summit" prilika za nova partnerstava na bazi inovatinih ideja

Milijana Latinović
Foto: Velibor Tripić

BANjALUKA - Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić rekao je da je konferencija "Balkan Solar Summit" prilika za uspostavljanje i razvijanje novih partnerstava na bazi inovatinih ideja.

- Zahvalan sam Agenciji "Mint" na ideji da organizuje jedan ovakav događaj. Ovaj samit, prvi ove vrste u Srpskoj, daje poseban značaj Republici u pogledu energetskih aktivnosti imajući u vidu ukupnu energetsku tranziciju koja se sprovodi duže vrijeme. Republika Srpska je u pogledu zakonodavstva veoma mnogo napredovala u pocesima energetske tranzicije, otvorila prostor za ozbiljne, velike investicije i na taj način pokazala koliko razumije moderne tehnološke procese i ukupan ekonomski rast na novim platformama kao što je i ova platforma iskoristivosti zelene energije - istakao je Đokić.

On je naveo da Srpska u svojoj strukturi još ima dominantno energiju koja nastaje iz fosilnih goriva koja čini oko 60 odsto ukupno proizvedene energije, dok se 40 odsto energije dobija iz obnovljivih izvora.

- Uvjeren sam da će energetska slika u pogledu bilansa na prostoru Republike Srpske u narednih nekoliko godina biti jako izmijenjena - rekao je Đokić.

Istakao je i da Srpska trenutno ima interes za 2.072 megavata za dodjelu koncesija za solarne elektrane, ističući da su do sada po tom osnovu zaključeni ugovori za dodjelu koncesija za 856 megavata.

- Imamo pouzdane partnere koji će sigurno izgraditi planirane solarne elektrane, a preostali dio će kontinuirano dolaziti na red za razmatranje i zaključivanje ugovora za koncesije - istakao je Đokić.

Biznis konferencija posvećena solarnoj industriji i energiji "Balkan Solar Summit" počela je u Banskom dvoru u Banjaluci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana