Počeo "Balkan Solar Summit" u Banjaluci, stiglo 400 učesnika iz cijelog svijeta

Milijana Latinović
"Balkan Solar Summit"
Foto: Velibor Tripić | "Balkan Solar Summit"

BANjALUKA - Biznis konferencija posvećena solarnoj industriji i energiji "Balkan Solar Summit" počela je u Banskom dvoru u Banjaluci.

Da će grad na Vrbasu u ova dva dana biti centar solarne industrije u regionu potvrđuje podatak da je ovaj događaj okupio oko 400 učesnika sa svih strana svijeta.Na konferenciji će biti riječi i o trgovanju obnovljivim izvorima energije i uspostavljanju berze električne energije.

Konferenciju je otvorio predsjednik Srpske Milorad Dodik.

- Pored hrane, energetika je danas nešto najvažnije. Država je spremna da čuje prijedloge i učini sve što je potrebno da budemo lider u ovoj oblasti. Ako vlast nije ta koja podržava struku onda ne idemo dalje - rekao je Dodik.

Generalni direktor "Etmaha" i sponzor Balkan solar samita Siniša Maksimović rekao je postoje sektori obnovljivih izvora u punom kapacitetu.

- Imamo zakonodavnu i regulatorni sistem. Razvojna šansa koja nam se pruža u narednom periodu je ogromna i trebamo je iskoristiti - naveo je Siniša Maksimović.

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić dodao je da su potrebni novi projekti.

- Uvjeren sam da je ovaj skup prilika da razbije dosadašnja iskustva, mišljenja o vrijednostima i važnostima solarne energije i potrebi daljeg razvoja solarnih projekata na našim prostorima, ali istovremeno da razbije naše dileme koje se već sada pojavljuju u pogledu razvoja solarne energije - istakao je Đokić.

Konferencija je organizovana pod pokroviteljstvom Ministarstva energetike i rudarstva Republike Srpske i Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, a u organizaciji Agencije "Mint".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana