Ђокић: „Balkan Solar Summit" прилика за нова партнерстава на бази иноватиних идеја

Милијана Латиновић
Foto: Велибор Трипић

БАЊАЛУКА - Министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић рекао је да је конференција "Balkan Solar Summit" прилика за успостављање и развијање нових партнерстава на бази иноватиних идеја.

- Захвалан сам Агенцији "Минт" на идеји да организује један овакав догађај. Овај самит, први ове врсте у Српској, даје посебан значај Републици у погледу енергетских активности имајући у виду укупну енергетску транзицију која се спроводи дуже вријеме. Република Српска је у погледу законодавства веома много напредовала у поцесима енергетске транзиције, отворила простор за озбиљне, велике инвестиције и на тај начин показала колико разумије модерне технолошке процесе и укупан економски раст на новим платформама као што је и ова платформа искористивости зелене енергије - истакао је Ђокић.

Он је навео да Српска у својој структури још има доминантно енергију која настаје из фосилних горива која чини око 60 одсто укупно произведене енергије, док се 40 одсто енергије добија из обновљивих извора.

- Увјерен сам да ће енергетска слика у погледу биланса на простору Републике Српске у наредних неколико година бити јако измијењена - рекао је Ђокић.

Истакао је и да Српска тренутно има интерес за 2.072 мегавата за додјелу концесија за соларне електране, истичући да су до сада по том основу закључени уговори за додјелу концесија за 856 мегавата.

- Имамо поуздане партнере који ће сигурно изградити планиране соларне електране, а преостали дио ће континуирано долазити на ред за разматрање и закључивање уговора за концесије - истакао је Ђокић.

Бизнис конференција посвећена соларној индустрији и енергији "Balkan Solar Summit" почела је у Банском двору у Бањалуци.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана