Đerić naciljao fotelju sekretara

Željka Domazet
Đerić naciljao fotelju sekretara

Sarajevo - U proces predizbornog zapošljavanja u zajedničkim institucijama uključili su se i pojedini članovi Predsjedništva BiH, pa tako i srpski član Mladen Ivanić u posljednjim danima mandata sebi bliskim kadrovima popunjava određena radna mjesta, saznaje “Glas Srpske”.

Prije nekoliko mjeseci u Presjedništvu BiH je raspisan konkurs za generalnog sekretara, i na to mjesto je, prema našim saznanjima, projektovan istaknuti kadar PDP-a i Ivanićev savjetnik Zoran Đerić. Đerić bi trebalo da zamijeni Borisa Buhu, koga je svojevremeno na to mjesto postavio bivši član Predsjedništva i visoki funkcioner SNSD-a Nebojša Radmanović. Buha ranije nije mogao da bude smijenjen jer je riječ o državnom službeniku. Međutim, Buhi mandat ističe 14. oktobra.

- Ako na to mjesto dođe Đerić, biće zanimljivo pratiti kako bi on radio za Milorada Dodika, ako ovaj bude izabran za novog člana Predsjedništva BiH - kaže naš izvor.

Đerić je “Glasu Srpske” potvrdio da je konkurisao na poziciju generalnog sekretara Predsjedništva BiH.

- To je u proceduri i ne znam kako će završiti. Aktuelnom generalnom sekretaru ističe mandat, ali do okončanja konkursnog postupka zaista ne znam šta će se događati - rekao je Đerić.

Na naše pitanje da li se radi u uhljebljavanju stranačkih kadrova, Đerić je ponovio da je procedura još u toku.

- Konkurisao sam i čekam, a da li će to biti okarakterisano kao uhljebljavanje kadrova, ne znam - rekao je Đerić.

Inače, Ivanić je uoči kampanje imenovao Lepu Babić za ambasadora BiH u Sofiji iako je ona još na istoj poziciji u Skoplju. Babićeva je, tvrde naši izvori, jedan od najodanijih Ivanićevih kadrova.

Istovremeno, bukti pravi rat između PDP-a i SDS-a za imenovanje ambasadora u SAD i Španiji.

- Ivanić je morao da popusti pod pritiskom lidera SDS-a Vukote Govedarice, pa je imenovao dva kadra te stranke za ambasadore, Aleksandra Dragičevića u Rumuniji i bivšeg upravnika kamenoloma u Lapišnici Zorana Milićevića u Češkoj - tvrde naši izvori.

Poslanik SNSD-a i predsjedavajući Komisije za spoljne poslove Predstavničkog doma Dušanka Majkić rekla je za “Glas Srpske” da je potpuno neuspješna vlast na nivou BiH jedinu efikasnost pokazala kada je riječ u uhljebljavanju stranačkih kadrova Saveza za promjene, koji bi, po svim uzusima, nakon izbora trebalo da ostanu  bez posla.

- Trenutno je u gotovo svim ministarstvima na sceni neplansko zapošljavanje kojim Savez za promjene pokušava da spase svoje stranačke vojnike, a ministre uopšte nije briga kako će to biti finansirano - kaže Majkićeva.

Mjesečno zapošljavaju 23 nova radnika

Broj službenika u institucijama BiH za pola godine povećan je za 135, što znači da su prosječno mjesečno posao dobijala 23 radnika.

Prema najnovijim podacima Agencije za državnu službu BiH, u institucijama na nivou BiH na kraju juna ove godine radilo je 3.887 službenika, dok ih je na početku godine bilo 3.752.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana