Djecu i žene tjerali da kradu i džepare i zgrnuli 5,8 miliona

Nebojša Tomašević, Nevena Bunić
Djecu i žene tjerali da kradu i džepare i zgrnuli 5,8 miliona

Sarajevo - Rođaci Elvis Salčinović (42) iz Prijedora, Denis Hamidović (24) iz Rima i Toni Hamidović (27) iz Sanskog Mosta te njihovih pet saradnika optuženi su da su iz BiH vodili djecu i žene u Francusku i prisiljavali ih da za njih kradu i džepare, čime su nezakonito zaradili oko 5,8 miliona KM.

Osim njih na optužnici Tužilaštva BiH su i Vehbija Salčinović (52) iz Lukavca, Luka Hrustić (26) iz Rima, Kenan Frndić (38) iz Zenice, Nedeljko Dakić (49) iz Prijedora i bivši službenik opštine Vlasenica Božidar Trišić (61). Svi optuženi imaju državljanstva BiH, a njih petorica su i ranije osuđivani.

Tužilaštvo BiH ih tereti da su od 2012. do 2015, kao kriminalna grupa, pronalazili i vrbovali žene i djecu u BiH, a potom ih krijumčarili u Francusku. Tamo su ih primoravali na krađe i džeparenje na ulici, u metrou, muzejima i drugim javnim mjestima na kojima se nalazio veliki broj ljudi. Žene i djeca su novac slali optuženima u BiH.

- Žrtvama je prijećeno i ubistvom i na razne načine su primoravane da svakodnevno čine krivična djela, odnosno da kradu i džepare. Optuženi su novac trošili na kupovinu luksuznih vozila, nekretnina i droge - navedeno je u optužnici.

Tužilaštvo BiH je saopštilo da je istragom utvrđeno da su optuženi svojim žrtvama nezakonito pribavljali dokumenta da bi ih prebacili u Francusku. Dokumenta su obezbjeđivali davanjem mita, a u tome su im pomagali optuženi Trišić i bivši konzul BiH u Parizu Velid Hamidičević, koji je ranije osuđen na 11 mjeseci zatvora na osnovu priznanja krivice.

Osmorku Tužilaštvo BiH tereti za organizovani kriminal, međunarodnu trgovinu ljudima i iskorišćavanje žena i djece za vršenje krađa i džeparenje. Na teret im je stavljeno i davanje mita, falsifikovanje dokumenata i pranje novca.

Svi su uhapšeni u akciji kodnog naziva “CD” koja je sprovedena juna 2015. godine kada je palo deset osoba. U istrazi je ostvarena i saradnja sa policijskim institucijama u Francuskoj.

Dokazi i svjedoci

Tužilaštvo BiH je saopštilo da će optužbe dokazivati sa oko 40 svjedoka i stručnih vještaka i nizom drugih dokaza. Istakli su da su u istrazi prikupili oko 350 materijalnih dokaza protiv optuženih.

- Službenici Tužilaštva i Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) su tokom istrage boravili i u Parizu. Pojedine kolege iz policijskih struktura u toj zemlji biće pozvane kao svjedoci - naveli su u Tužilaštvu BiH.

Kralj prosjačenja

Toni i Denis Hamidović su navodno sinovi kralja prosjačenja Fehima Hamidovića koji je uhapšen 2011. godine i u međuvremenu osuđen na sedam godina zatvora.

On je uhapšen u Francuskoj, a policija je tvrdila da je za njega radilo više stotina djevojaka i djevojčica koje su svakodnevno džeparile po Francuskoj. Godišnje su zarađivali i po nekoliko miliona maraka. Hamidovićeva grupa imala je ogranke i u Italiji, Holandiji, Španiji i drugim evropskim zemljama.

Optuženi

Elvis Salčinović - Prijedor

Nedeljko Dakić - Prijedor

Božidar Trišić - Vlasenica

Denis Hamidović - Rim

Luka Hrustić - Rim

Toni Hamidović - Sanski Most

Vehbija Salčinović - Lukavac

Kenan Frndić - Zenica

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Zemljotres u BiH!
Zemljotres u BiH!
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana