Dizanje blokade čeka kraj suđenja Srbima

Goran Maunaga
Dizanje blokade čeka kraj suđenja Srbima

Banjaluka - Ministarstvo odbrane BiH ne odustaje od blokade pristupa arhivi Vojske RS zainteresovanima iz Srpske ne dozvoljavajući da ona bude korišćena čak ni u naučno-istraživačke svrhe i za potrebe suđenja, što budi sumnju da je cilj da ona potraje dok ne budu okončani najvažniji sudski procesi Srbima za ratne zločine.

Dokaz o dvostrukim aršinima jeste nesmetan pristup FBiH arhivi bivšeg Federalnog ministarstva odbrane.

Dozvolu za pristup arhivi proteklih godina nisu dobili naučni radnici iz RS, a odbijeni su i zahtjevi pojedinih timova za odbranu haških optuženika. Ministarstvo odbrane nije dozvolilo pristup arhivi Vojske RS ni za potrebe odbrane komandanta Glavnog štaba Vojske RS generala Ratka Mladića i bivšeg predsjednika RS Radovana Karadžića kojima se sudi u Haškom tribunalu. Iako je nedavno najavljeno konsolidovanje arhivskog materijala nekadašnjih entitetskih vojski i ministarstava odbrane, pristup arhivi Vojske RS smještenoj u banjalučkoj kasarni "Kozara" i dalje je onemogućen.

Savjet ministara BiH i entitetske vlade su još 2008. godine zaključile sporazum o konačnom raspolaganju svim pravima i obavezama na pokretnoj imovini koja će i dalje služiti u odbrambene svrhe. Prema tom sporazumu status arhive treba da bude naknadno regulisan aneksom sporazuma. Vlada RS je još u martu 2012. godine potpisala rješenje kojim daje saglasnost na aneks sporazuma o konačnom raspolaganju svim pravima i obavezama na pokretnoj imovini koji definiše status arhive Vojske RS, ali on nikada nije realizovan. Prema tom aneksu, arhive prelaze u posjed entitetskih vlada, ali još se čekaju iste odluke Savjeta ministara BiH i Vlade FBiH.

Pored toga, Vlada RS je 18. januara 2007. godine donijela zaključak prema kojem arhivska građa Ministarstva odbrane RS i Glavnog štaba Vojske RS treba da bude predata Srpskoj. Istovremeno, na osnovu sličnih akata koje je usvojila Vlada FBiH, omogućen je pristup FBiH arhivi bivšeg Federalnog ministarstva odbrane, odnosno ratnoj arhivi bivše Armije RBiH i one su u posjedu Arhiva i Vlade FBiH.

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić kaže da je indikativno što ovaj problem još nije riješen jer timovi odbrane optuženih pripadnika srpskog naroda za ratne zločine zbog toga imaju velikih problema.

- Pristup toj arhivi je onemogućen odbrani srpskih optuženika. Iako je još prije nekoliko godina formirana radna grupa za rješavanje tog problema, nikad se nije sastala jer Ministarstvo odbrane BiH to nikad nije iniciralo uprkos tome što je sporazumom o raspolaganju svim pravima i obavezama na pokretnoj imovini koja služi za potrebe odbrane definisano rješavanje statusa te arhive. Ratna arhiva Vojske RS treba da pripadne institucijama RS koje se bave arhivskim poslovima, ali je očigledno da u Ministarstvu odbrane BiH ne žele rješavanje tog pitanja ili žele da ga rješavaju poslije okončanju sudskih procesa kad ta arhiva ne bude više bila toliko neophodna kao što je sada - kaže Kojić.

U Vladi RS kažu da ne postoji nijedan razlog da ne bude sproveden zaključak iz 2007. godine.

- Arhivska građa nije potrebna za nesmetano funkcionisanje Oružanih snaga BiH. Ona treba da bude predata RS kao što je definisano u zaključku - rekli su u Vladi RS.

U Ministarstvu odbrane tvrde da do stupanja na snagu aneksa sporazuma treba da bude primjenjivan Zakon o odbrani BiH kojim je zabranjeno raspolaganje arhivom. U ovoj instituciji su istakli da arhivska građa i dokumentacija nastala od 1992. do 1995. godine nije pripremljena za javno korišćenje.

Radna grupa

Milorad Kojić kaže da je neophodno hitno rješavanje problema pristupa arhivi Vojske RS i da Ministarstvo odbrane BiH sazove okupljanje radne grupe koja je davno formirana.

- Zahtjevi iz RS za rješavanje tog problema su stalni, ali je očigledna namjera održavanja sadašnjeg statusa. To najviše odgovara bošnjačkim predstavnicima jer Srbi nemaju pristup toj arhivi bez odobrenja Ministarstva odbrane BiH - rekao je Kojić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana