Dio SDA proizvodi haos u Srebrenici

K. Ćirković, Ž. Domazet
Dio SDA proizvodi haos u Srebrenici

Srebrenica - Dijelu SDA u Srebrenici, koji predvode Sadik Ahmetović i Alija Tabaković, cilj je da zbog ličnih interesa proizvede krizu i blokira rad lokalnog parlamenta, izjavio je juče smijenjeni predsjednik Opštinskog odbora ove stranke Hamdija Fejzić.

Situacija u srebreničkom SDA ne smiruje se ni nakon masovne tuče između članova dvije suprotstavljene frakcije, do koje je došlo u nedjelju. Fejzić kaže da će bez obzira na događaje i ishod krize u SDA ostati u aktuelnoj skupštinskoj većini i raditi u interesu građana.

- Bio sam predsjednik SDA u Srebrenici oko godinu i po, a rad mi je onemogućavao Ahmetović otkada je u Sarajevu smijenjen sa dužnosti potpredsjednika SDA. U tome je imao podršku Tabakovića, koji nastoji da sa još četiri odbornika iz Saveza SDA-SBiH blokira rad lokalnog parlamenta. Krizu u SDA u Srebrenici proizveo je Ahmetović - rekao je Fejzić.

Do raskola u srebreničkom SDA došlo je nakon lokalnih izbora u oktobru i konstituisanja vlasti. Pet od sedam odbornika Saveza SDA-SBiH na čelu sa Tabakovićem, koji je i predsjednik Medžlisa Islamske zajednice u Srebrenici, ostali su u opoziciji i njih podržava Ahmetović. Preostala dva odbornika su dio skupštinske većine, a Fejzić, koji je izabran za predsjednika Skupštine opštine, nedavno je smijenjen s funkcije prvog čovjeka SDA u Srebrenici, što je dodatno podgrijalo situaciju. Sukob je kulminirao u nedjelju, uoči sastanka Povjereništva SDA za ovu opštinu u objektu Islamskog centra u Srebrenici, kada je došlo do tuče između Fejzićevih i Ahmetovićevih pristalica, a iz njega je izbačen i predsjednik Povjereništva i visoki funkcioner SDA Adil Osmanović.

Fejzić kaže da su se Ahmetović i Tabaković dogovorili da sjednica bude održana u Islamskom centru umjesto u stranačkim prostorijama, što je dovelo do nezadovoljstva i izbijanja incidenta.

- Pojedinci kao što je Ahmetović se plaše da ne ostanu bez posla u politici, jer nikada ništa drugo nisu radili, niti znaju da rade. Vjerovatno je nekome važno i da zauzme poziciju s koje se može upravljati donacijama koje idu preko nekih srebreničkih organizacija. U Srebrenici je opran ogroman novac. Od deset miliona, koliko bude odobreno za neki projekat, budu uložena dva, a osam miliona se opere. Na tome su se bogatili ovi iz međunarodnih humanitarnih organizacija i oni koji su bili bliski sa njima - kaže Fejzić.

Tabaković i odbornici iz njegovog tabora Almir Muminović, Alimir Dudić i Nedib Smajić izdali su saopštenje za javnost, u kojem su za sve što se dogodilo optužili Fejzića, ustvrdivši da je prijetio dvojici odbornika. SDA je saopštila da najoštrije osuđuje napad na zvaničnike stranke u Srebrenici i sprečavanje održavanja sjednice Povjereništva i da će organi stranke utvrditi činjenice i preduzeti odgovarajuće korake.

Funkcioner SDA Senad Šepić, koji već duže vrijeme upozorava na haos u stranci i lošu politiku koju vodi njen vrh, rekao je da je sramota za SDA ono što se desilo u Srebrenici.

- To samo potvrđuje neophodnost da se u stranci promijene odnosi, ako hoćemo nešto da uradimo. Sve manje sam optimista da ima kapaciteta i hrabrosti kod lidera stranke i među njegovim najbližim saradnicima da otvore pošteno procese koji će biti u interesu stranke i svih u BiH, a koji će ugroziti neke njihove pozicije - rekao je Šepić.

Građani Srebrenice kažu da neće dozvoliti da problemi u SDA uzrokovani ličnim interesima dovedu do krize i ugroze međunacionalne odnose.

- Samo se bore za fotelje, njih ne interesuje kako žive obični ljudi u Srebrenici. Samo se svađaju i pokušavaju da zavade narod. Niko ne pita gdje je otišlo milijardu dolara donacija za Srebrenicu - kaže Marinko Lukić.

Načelnik Srebrenice Mladen Grujičić pozvao je stanovnike da ne dozvole da ih politička potkusurivanja zavade.

- Očigledno nekome ne odgovara ovo što radimo i pokušavaju da vrate stanje kakvo je bilo do prošle godine - rekao je Grujičić i dodao da niko ne smije rušiti stabilnost i povjerenje među ljudima u Srebrenici.

Hapšenje

Policija je nakon tuče u Islamskom centru uhapsila Dž. A. (24) iz Srebrenice, zbog sumnje da je počinio krivično djelo nasilničko ponašanje, saopšteno je juče iz Centra javne bezbjednosti Zvornik. Prema nezvaničnim informacijama, riječ je o Dževadu Avdiću, koji je izgurao Adila Osmanovića.

U policiji su naveli da je došlo do tuče u kojoj su učestvovali S. A., M. A., S. A. i M. H, a da su povrijeđeni M. H. i S. A. iz Srebrenice. Očevici tvrde da je pretučen i Sadik Ahmetović, što je on demantovao.

Meholjić: Potkusurivanje Srebrenicom

Predsjednik Opštinskog odbora SDP-a u Srebrenici Hakija Meholjić kaže da pet odbornika SDA želi da blokira rad Skupštine opštine i zavade narod radi ostvarivanja vlastitih interesa.

- Oni se ne brinu o odlasku stanovništva sa ovog prostora. To su odmetnici i nacionalisti i stidim se što sam pripadnik istog naroda. Sramota je za Islamsku zajednicu da je predstavlja osoba kao što je Alija Tabaković. Velika je sramota i što se vjera uplela u politiku. Kriza u ovdašnjem SDA, smjena Hamdije Fejzića i davanje ovlašćenja Sadiku Ahmetoviću je rezultat kompenzacije sa liderom SDA Bakirom Izetbegovićem, da bi privolio odmetnute poslanike da ostanu u skupštinskoj većini na nivou BiH. Srebreničani neće dozvoliti da kriza u vrhu SDA bude prenesena u ovu opštinu - rekao je Meholjić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana