Deset godina nerada i izgovora

Vedrana Kulaga Simić
Deset godina nerada i izgovora

SARAJEVO - Uspostavljanje registra službenika u institucijama BiH već punu deceniju tapka u mjestu, a o preprekama koje koče taj posao ne žele više da pričaju ni u nadležnoj Agenciji koja godinama u svojim planovima rada navodi nadu da će i tome stati u kraj.

Agencija za državnu službu BiH već nekoliko godina u planovima rada kao jedan od prioriteta ističe formiranje tog registra. I u novom planu za 2021. godinu je navedeno da će se raditi na prevazilaženju prepreka za uspostavljanje registra, a koje su vezane za primjenu Zakona o zaštiti ličnih podataka, bez navođenja detalja.

Sličan odgovor stigao je i na pitanja “Glasa Srpske” u vezi sa ovom temom. Umjesto konkretnih odgovora na pitanja od kada nastoje da uspostave taj registar, koje su ključne prepreke u vezi sa primjenom Zakona o zaštiti ličnih podataka, s obzirom na to da je zbog toga posao duže vrijeme blokiran te da li je u proteklom periodu bilo razgovora sa nadležnima iz Agencije za zaštitu ličnih podataka i šta BiH dobija uspostavljenjem registra, samo su dostavili rješenje kolega iz Agencije za zaštitu ličnih podataka iz decembra 2010. godine, navodeći da je iz njega vidljiva sva problematika, razlozi i obrazloženja.

- Zabranjuje se Agenciji za državnu službu da obrađuje lične podatke zaposlenih u institucijama BiH kroz Informacioni sistem za upravljanje ljudskim resursima i nalaže da izbrišu do sada prikupljene podatke - to je, između ostalog, navedeno u tadašnjem rješenju Agencije za zaštitu ličnih podataka BiH, koje je stiglo na adresu rukovodstva njihovih kolega u Agenciji za državnu službu.

Za članicu Komisije za finansije i budžet u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Mirjanu Marinković Lepić ovakva slika je samo jedan od pokazatelja kakvo je stanje u mnogim sektorima.

- Na ovom pitanju se vidi nemar, a ako se, s druge strane, radi i ne može se nešto postići potrebno je o tome obavijestiti Savjet ministara pa i sam Parlament BiH. Za mene je neshvatljivo da se neka pitanja vuku godinama i da se stalno iznova postavlja nešto kao prioritet, a nema pomaka - rekla je Marinković Lepić za “Glas Srpske”.

Javni sektor u BiH je već duže vrijeme pod lupom domaćih i međunarodnih institucija, a njihova analiza će pokazati koliko ima viška radnika i za koliko je moguće smanjiti troškove na osnovu njihovih ličnih primanja. Ekonomisti i predstavnici nevladinog sektora već godinama upozoravaju na enormno veliki broj zaposlenih u javnom sektoru, ali da ništa nije urađeno da bi on bio smanjen i obezbijeđene prijeko potrebne uštede.

Prema najnovijoj statistici Agencije za državnu službu, u institucijama na nivou BiH na kraju juna ove godine bila su zaposlena 3.844 službenika.

Problema sa uspostavljanjem registra zaposlenih u javnoj upravi ima i u Republici Srpskoj. Prema posljednjim ocjenama otišla je dosta koraka ispred nivoa BiH i FBiH, a na korak je da od formiranja registra u saradnji sa Svjetskom bankom i ostalim nivoima vlasti odustane te da sama do kraja završi projekat.

Zakon

U Ministarstvu uprave i lokalne samouprave Republike Srpske nedavno su podsjetili da su zakonske pretpostavke za izradu registra zaposlenih u javnom sektoru stvorene još 2017. godine donošenjem Zakona o registru zaposlenih kod korisnika budžetskih sredstava RS. Od tada, kako su dodali, čekaju Svjetsku banku, odnosno ostale nivoe vlasti da donesu isti zakon, da bi mogli nastaviti sa procedurom, kako je i planirano reformskom agendom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana