Darko Ćulum za Glas Srpske: Migranti neće ostati u Srpskoj

Darko Momić
Darko Ćulum za Glas Srpske: Migranti neće ostati u Srpskoj

Banjaluka - Direktor policije Republike Srpske Darko Ćulum, koji je juče imenovan za predsjedavajućeg Koordinacionog tijela za praćenje kretanja ilegalnih migranata preko teritorije RS, uvjerava da će policija i dalje držati migrante pod budnim okom, a da će novoosnovano tijelo značajno olakšati taj posao.

Ćulum je u petak “Glasu Srpske” potvrdio da će već naredne sedmice sazvati prvu sjednicu ovog tijela.

Istakao je da će ono biti zaduženo da koordiniše sve policijske aktivnosti i aktivnosti svih drugih organa vezanih za ilegalne migracije na području RS.

- Koordinaciono tijelo će praktično nastaviti da radi ono što je do sada svakako rađeno, samo što ćemo nešto drugačije organizovano pristupiti pitanju ilegalnih migracija, odnosno kretanju, prihvatu i prosljeđivanju migranata preko teritorije RS. Nemamo mi ovdje ni uslova, ni kapaciteta da ih zadržavamo na teritoriji RS, a ima i zaključak Vlade Srpske da oni ne mogu biti ovdje - rekao je Ćulum.

On je naglasio da je policija i do sada ilegalne migrante držala pod budnim okom i privodila, evidentirala i predavala Službi za poslove sa strancima ili Graničnoj policiji BiH.

- Ukoliko migrante zateknemo u dubini teritorije RS, predajemo ih Službi za strance, a ukoliko su u graničnom pojasu, predajemo ih pripadnicima Granične policije BiH. Služba za strance dalje postupa s njima i vrši dalju obradu, uzima otiske, fotografiše ih i sve ostalo - naveo je Ćulum.

Vlada Republike Srpske u petak je donijela rješenje o imenovanju Koordinacionog tijela za praćenje kretanja ilegalnih migranata preko teritorije RS.

Predsjedavajući ovog tijela je direktor policije Srpske, a članovi po jedan predstavnik Uprave policije i Uprave za borbu protiv terorizma i ekstremizma, zatim predstavnici svih policijskih uprava, ministarstava za izbjeglice i raseljena lica, zdravlja i socijalne zaštite, uprave i lokalne samouprave i Ministarstva finansija, potom Republičke uprave Civilne zaštite, Crvenog krsta RS, Saveza opština i gradova i predstavnici lokalnih zajednica.

O problemu migranata juče je govorio i srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, koji je novinarima u Bijeljini rekao da bi trebalo pojačati kontrolu granice, ako se želi spriječiti ulazak migranata u BiH.

Ivanić je istakao da ne postoji nijedan razlog za pravljenje posebne strategije u vezi sa migrantima, jer će ljudi dolaziti dokle god im bude omogućen prelazak preko granice.

- Sve ostalo je prazna priča. Odgovor na ovo je jasan. Oni će dolaziti, a ako mi želimo da ih ne bude, onda moramo pojačati kontrolu granice - rekao je Ivanić, odgovarajući na pitanje o eventualnoj izradi strategije o migrantima i sprečavanju njihovog dolaska u BiH.

On je kazao da je nepotrebno i uzaludno trošiti vrijeme na rasprave - gdje i šta će biti, nego treba učiniti veći napor u kontroli granice, pa će i migranata biti manje.

  • Lično ne vidim neku veliku filozofiju u ovom pogledu. Strategiju na tom poslu, ako imaju interes, treba da rade i institucije BiH i entiteta, a da pri tome to politički ne zloupotrebljavaju - rekao je Ivanić.

U Bihaću primorani na rigidne mjere

Premijer Unsko-sanskog kantona Husein Rošić rekao je da prema njihovim evidencijama u Bihaću ima blizu pet hiljada migranata, ističući da je situacija eskalirala i da će kantonalne i gradske vlasti biti primorane da preduzmu rigidne mjere.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana