Čubrilović: Haški sud produbio nerazumijevanje i netrpeljivost u bivšoj SFRJ

Srna
Čubrilović: Haški sud produbio nerazumijevanje i netrpeljivost u bivšoj SFRJ

Banjaluka - Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović ocijenio je da je Haški sud svojim selektivnim pristupom i žrtvama i zločinima i zločincima produbio nerazumijevanje i netrpeljivost naroda i zemalja bivše Jugoslavije, te da je od osnivanja imao samo jedan cilj – kazniti i proglasiti krivim samo jedan narod.

"Haški sud je okončao rad ne ostvarivši svoj javno proklamovani cilj i navodni razlog osnivanja - pomirenje u regionu", naveo je Čubrilović pisanoj izjavi dostavljenoj medijima povodom okončanja rada Haškog tribunala.


On je dodao da se poslije zatvaranja ovog suda postavlja pitanje čemu je i kome uopšte služila selektivna pravda Haškog tribunala.

"Pravednosti i pomirenju jasno je da nije", istakao je Čubrilović.

On je naveo i podatke po kojima je u ovom tibunalu Srbima izrečeno šest doživotnih kazni i 758 godina zatvora što je ukupno oko 1.200 godina, dok je Hrvatima izrečeno 166 godina zatvora, a Bošnjacima 41,5 godinu, dodajući da se iz toga jasno vidi "politički rukopis Haškog tribunala".

"Ako se zna i to da je u Hagu optužen gotovo cijeli vojni, politički i policijskih vrh Srbije i Republike Srpske, uključujući i oba predsjednika, Slobodana Miloševića i Radovana Karadžića, dok niko od čelnih ljudi iz druga dva naroda nije odgovarao, jasno je da je Haški tribunal od osnivanja imao samo jedan cilj – kazniti i proglasiti krivim samo jedan narod u bivšoj Jugoslaviji", naglasio je Čubrilović.

On je istakao da je dobro da je konačno došao kraj njegovog rada u prvostepenom postupku i procesu optuživanja, s obzirom da najgrublja statistika dokazuje da je Haški sud donosio političke odluke i podizao političke optužnice, kalkulišući i sa pravdom i sa zločinima.

Čubrilović dodaje da su, nažalost, praksu Haškog tribunala nastavili Sud i Tužilaštvo BiH, koji još nisu procesuirali i osudili počinioce brojnih zločina posebno one iz reda takozvane Armije BiH i paravojnih bošnjačkih formacija, što dodatno zabrinjava i pojačava strah i nepovjerenje srpskog naroda u BiH.

"Oni koji žele relaksirane odnose i sigurniju budućnost ove zemlje, treba konačno da shvate da takva praksa mora prestati i da pravosudne institucije u BiH ne smiju da ponove greške Haškog tribunala. Njihova jedina misija mora da bude da sude i optužuju po pravu i pravdi, jer jednako uvažavanje žrtava svih zločina je jedini put za razumijevanje, saradnju i pomirenje", naglasio je Čubrilović.

Nakon 24 godine Međunarodni sud za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji /MKSJ/ danas će zvanično završiti sa radom.

Od osnivanja, u maju 1993. godine, Haški tribunal je za ratne zločine optužio ukupno 161 osobu i sve su bile privedene sudu.

Osuđeno je 90 optuženih, oslobođeno ih je 19, a postupci protiv 37 osoba su bili prekinuti ili su optužnice povučene.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana