Branioci optuženih za ratne zločine dva mjeseca u strahu od Inckove nametnute odluke: Advokati i dalje na ledu

Darko Momić
Branioci optuženih za ratne zločine dva mjeseca u strahu od Inckove nametnute odluke: Advokati i dalje na ledu

BANjALUKA - Skupština Advokatske komore Republike Srpske, koja je bila zakazana za subotu, nije održana zbog nedostatka kvoruma, tako da ni poslije više od dva mjeseca otkako je bivši visoki predstavnik Valentin Incko nametnuo izmjene Krivičnog zakona BiH kojima se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida komora nije o tome zauzela zvaničan stav.

Za to vrijeme advokati se nalaze u opasnosti da budu procesuirani prilikom zastupanja klijenata optuženih za ratne zločine i genocid. Predsjednik komore Dalibor Mrša kaže da je sjednica prvobitno trebalo da bude održana 18. septembra, ali je on u međuvremenu bio u kontaktu sa osobom pozitivnom na virus korona pa je sjednica odgođena za 25. septembar.

- Ni ta sjednica nije održana iz sličnih razloga, odnosno nije održana zato što nije bilo kvoruma, jer je dio delegata u posljednji trenutak javio da ne može dođi i to uglavnom zbog virusa korona. Zato neću sazivati novu sjednicu - kaže Mrša za “Glas Srpske”.

Na pitanje zašto komora više od dva mjeseca nije zauzela stav o Inckovoj odluci, on kaže da je Incko odluku donio u vrijeme kada je većina advokata na godišnjem odmoru, zbog čega nije bilo lako sazvati sjednicu.

- Odmah sam od predsjednika Zborova advokata zatražio da pošalju stavove i prijedloge o tom pitanju, a svim članovima komore, posebno onima koji se bave krivičnim pravom, upućen je cirkularni i-mejl da takođe dostave svoje viđenje tog problema i svoje prijedloge i sugestije. Kada je sve to dostavljeno, zakazana je sjednica Skupštine, ali ona nije održana iz razloga koje sam naveo - kaže Mrša.

On dodaje da je na osnovu svih tih dostavljenih mišljenja i prijedloga formiran zaključak koji će biti proslijeđen svim advokatima.

- U zaključku se, između ostalog, kaže da Advokatska komora RS nije akter donošenja sporne odluke i da se to pitanje mora rješavati na nivou izvršne i zakonodavne vlasti. S obzirom na to da je advokatska djelatnost samostalna i nezavisna, mi nikome ne možemo da govorimo kako će se ponašati, ali možemo uputiti poruku da će sve kolege koje se eventualno nađu na udaru sporne odluke imati našu podršku - kaže Mrša.

Prema njegovim riječima, član 22. Zakona o advokaturi RS precizno kaže da advokati ne mogu biti pozvani na krivičnu odgovornost za pravno mišljenje izneseno pred sudovima i drugim organima vlasti.

- U tom smislu smatramo da advokati ne mogu doći na udar spornog zakona tokom zastupanja svojih klijenata - kaže Mrša.

Predsjednik Izvršnog odbora Advokatske komore RS Savan Zec rekao je za naš list da je predsjednik komore jedini ovlašćen da istupa u javnosti, kao i da predsjednik jedini može da govori zašto komora nije zauzela stav o Inckovoj odluci, dodajući kratko da ne zna ni za jedan slučaj da je zauzimala poseban stav o nekom zakonu.

Član Izvršnog odbora Advokatske komore Darko Kremenović kaže da je zakasnila reakcija komore u vezi sa Inckovim nametnutim zakonom.

- Komora se morala oglasiti u prvim danima nakon što je Incko donio spornu odluku. Prošlo je više od pola godine od izbora u komori, a novo rukovodstvo ni prstom nije mrdnulo, uprkos silnim obećanjima koje su imali i spinove koje su gurali u javnost - kaže Kremenović.

Prema njegovim riječima, delegati Skupštine neodazivanjem na sjednicu poslali su poruku predsjedniku komore da ne radi dobro posao za koji je izabran.

Advokat iz Bijeljine Miodrag Stojanović ocijenio je da su advokati koji zastupaju optužene u predmetima ratnih zločina nametnutim Inckovim zakonom dovedeni u opasnost od krivičnog gonjenja. On lično smatra da kada advokati rade svoj posao, na njih ne može da se primijeni Inckov zakon, ali kaže da tako ne mora da smatra i tužilac.

- To je dilema o kojoj nemamo zajednički stav, ni zvaničan stav Tužilaštva BiH, zbog čega insistiramo na tome da to bude definisano prije nego što nastavimo dalje da radimo - istakao je Stojanović, koji je branilac u brojnim predmetima ratnih zločina.

Zakasnili

Advokat Milan Petković, koji je i potpredsjednik Narodne skupštine RS, kaže da je Advokatska komora RS zakasnila.

- Sada ne mora ni da zauzima stav o Inckovom zakonu, pogotovo zato što je NSRS već zauzela stav o tom pitanju - rekao je Petković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana