Браниоци оптужених за ратне злочине два мјесеца у страху од Инцкове наметнуте одлуке: Адвокати и даље на леду

Дарко Момић
Браниоци оптужених за ратне злочине два мјесеца у страху од Инцкове наметнуте одлуке: Адвокати и даље на леду

БАЊАЛУКА - Скупштина Адвокатске коморе Републике Српске, која је била заказана за суботу, није одржана због недостатка кворума, тако да ни послије више од два мјесеца откако је бивши високи представник Валентин Инцко наметнуо измјене Кривичног закона БиХ којима се забрањује и кажњава негирање геноцида комора није о томе заузела званичан став.

За то вријеме адвокати се налазе у опасности да буду процесуирани приликом заступања клијената оптужених за ратне злочине и геноцид. Предсједник коморе Далибор Мрша каже да је сједница првобитно требало да буде одржана 18. септембра, али је он у међувремену био у контакту са особом позитивном на вирус корона па је сједница одгођена за 25. септембар.

- Ни та сједница није одржана из сличних разлога, односно није одржана зато што није било кворума, јер је дио делегата у посљедњи тренутак јавио да не може дођи и то углавном због вируса корона. Зато нећу сазивати нову сједницу - каже Мрша за “Глас Српске”.

На питање зашто комора више од два мјесеца није заузела став о Инцковој одлуци, он каже да је Инцко одлуку донио у вријеме када је већина адвоката на годишњем одмору, због чега није било лако сазвати сједницу.

- Одмах сам од предсједника Зборова адвоката затражио да пошаљу ставове и приједлоге о том питању, а свим члановима коморе, посебно онима који се баве кривичним правом, упућен је циркуларни и-мејл да такође доставе своје виђење тог проблема и своје приједлоге и сугестије. Када је све то достављено, заказана је сједница Скупштине, али она није одржана из разлога које сам навео - каже Мрша.

Он додаје да је на основу свих тих достављених мишљења и приједлога формиран закључак који ће бити прослијеђен свим адвокатима.

- У закључку се, између осталог, каже да Адвокатска комора РС није актер доношења спорне одлуке и да се то питање мора рјешавати на нивоу извршне и законодавне власти. С обзиром на то да је адвокатска дјелатност самостална и независна, ми никоме не можемо да говоримо како ће се понашати, али можемо упутити поруку да ће све колеге које се евентуално нађу на удару спорне одлуке имати нашу подршку - каже Мрша.

Према његовим ријечима, члан 22. Закона о адвокатури РС прецизно каже да адвокати не могу бити позвани на кривичну одговорност за правно мишљење изнесено пред судовима и другим органима власти.

- У том смислу сматрамо да адвокати не могу доћи на удар спорног закона током заступања својих клијената - каже Мрша.

Предсједник Извршног одбора Адвокатске коморе РС Саван Зец рекао је за наш лист да је предсједник коморе једини овлашћен да иступа у јавности, као и да предсједник једини може да говори зашто комора није заузела став о Инцковој одлуци, додајући кратко да не зна ни за један случај да је заузимала посебан став о неком закону.

Члан Извршног одбора Адвокатске коморе Дарко Кременовић каже да је закаснила реакција коморе у вези са Инцковим наметнутим законом.

- Комора се морала огласити у првим данима након што је Инцко донио спорну одлуку. Прошло је више од пола године од избора у комори, а ново руководство ни прстом није мрднуло, упркос силним обећањима које су имали и спинове које су гурали у јавност - каже Кременовић.

Према његовим ријечима, делегати Скупштине неодазивањем на сједницу послали су поруку предсједнику коморе да не ради добро посао за који је изабран.

Адвокат из Бијељине Миодраг Стојановић оцијенио је да су адвокати који заступају оптужене у предметима ратних злочина наметнутим Инцковим законом доведени у опасност од кривичног гоњења. Он лично сматра да када адвокати раде свој посао, на њих не може да се примијени Инцков закон, али каже да тако не мора да сматра и тужилац.

- То је дилема о којој немамо заједнички став, ни званичан став Тужилаштва БиХ, због чега инсистирамо на томе да то буде дефинисано прије него што наставимо даље да радимо - истакао је Стојановић, који је бранилац у бројним предметима ратних злочина.

Закаснили

Адвокат Милан Петковић, који је и потпредсједник Народне скупштине РС, каже да је Адвокатска комора РС закаснила.

- Сада не мора ни да заузима став о Инцковом закону, поготово зато што је НСРС већ заузела став о том питању - рекао је Петковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана