BiH sve više liči na sultanat vezira Izetbegovića

Srna
BiH sve više liči na sultanat vezira Izetbegovića

Sarajevo - Činjenice govore da BiH jeste sjedište modernog džihadizma, a pitanje je do kad će Evropa tolerisati takvu BiH koja sve više liči na "sultanat vezira Izetbegovića", piše sarajevski portal "Dnevnik".

"Dokle god bošnjačko-muslimanska elita i političko Sarajevo budu opravdavali, negirali i relativizovali činjenice o prisutnosti selefija u BiH, radikalizaciji islama, te se naivno branili arugmentima o 'genocidu i agresiji na BiH' i dok su im politički narativi u svojstvu stvaranja 'muslimanije' u Federaciji BiH, pitanje je do kad će Evropa imati strpljenja s BiH koja sve više liči na 'sultanat vezira Izetbegovića'", navodi se u tekstu.

U tekstu se naglašava da "Islamska deklaracija" Alije Izetbegovića, mudžahedini u redovima takozvane Armije BiH, ritualna ubistva Hrvata i Srba tokom rata u BiH, teroristički napadi u srednjoj Bosni kasnih devedesetih, slučajevi poput Jašarevića i Bosnića, odlasci džihadista iz BiH u Siriju, te pravosudne farse i apsurdne kazne za domaće "ratnike", dovoljno govore o tome da BiH jest sjedište modernog džihadizma.

Iako već godinama brojni evropski zvaničnici i institucije upozoravaju da BiH postaje uporište radikalnog islama i raj džihadistima, dodaje se u tekstu, političko, medijsko i društveno Sarajevo takve procjene naziva "neprijateljskim" i "nastavkom agresije na BiH drugim sredstvima".

U tekstu pod naslovom "Od Sedme muslimanske do modernog džihadizma" podsjeća se da je nedavno češki predsjednik Miloš Zeman upozorio da bi BiH, nakon ISIL-ovog poraza u Siriji, mogla da postane baza džihadistima, potom predsjednik Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović, te austrijski šef diplomatije Sebastijan Kurc koji je ocijenio kako se islam u BiH radikalizuje te da se "ženama u Sarajevu plaća da se pokriju".

"Nakon što je Bakir Izetbegović, bošnjački član Predsjedništva BiH i predsjednik SDA, izjave kolega iz Evrope ocijenio neutemeljnim, daleko od stvarnosti, nastavljena je polemika s Miroslavom Tuđmanom, povodom njegove nove knjige 'Druga strana Rubikona: Politička strategija Alija Izetbegovića'. Tuđman je Aliju Izetbegovića nazvao začetnikom islamskog terorizma u ovom dijelu Evrope, a Bakir Izetbegović je odgovorio da je 'Hrvatska izvršila agresiju na BiH'", navodi se u tekstu.

Dok Izetbegović uvjerava evropske kolege i javnosti da u BiH nikada nije postojao radikalni, nego isključivo, evropski islam, činjenice neumoljivo govore suprotno, konstatuje se u tekstu i podsjeća da i svjetski mediji već niz godina BiH tretiraju kao "kolijevku modernog džihadizma", a nedavno je i Stejt depratment objavio kako u BiH živi veliki broj islamskih fundamentalista te da je Sarajevo grad visokog rizika.

Međutim, bošnjačko-muslimanska politička i društvena elita "praktikante" radikalnog islama, njihov broj, društveni i vjerski utjecaj te njihova djela, uglavnom u javnosti ili negira ili relativizuje, ali u stvarnosti se nikada nisu ogradili od selefističkog pokreta u BiH, dodaje se u tekstu koji je objavio portal "Dnevno".

"SDA i Islamska zajednica u BiH nikada se nisu otvoreno i ozbiljno suprotstavili i obračunuli s radikalnim grupama, pa je tako problem paradžemata, koji je u prvom redu bio problem jedne vjerske organizacije, postao i problem BiH, a Deklaracija o osudi terorizma koju su potpisali bošnjačko-muslimanski lideri je tek dokument koji ništa ne znači.

Ubrzo nakon toga, pompezno najavljeni obračun s paradžematima i njihovim paradžematlijama, preko noći je zaboravljen, a broj odlazaka u Siriju se povećao. Za to vrijeme reis Kavazović je dočekivao mudžahedine u svom kabinetu, poput Abu Hamze, 'tekbirao' na skupovima podrške sirijskom narodu u Sarajevu i nedavno zaključio kako je 'genocid nad Bošnjacima počeo s pričom o cvjetanju fundamentalizma'. U međuvremenu, Izetbegović je u Iranu posjetio porodice poginulih mudžahedina u BiH. Šemusudin Mehmedović je bio omiljeni kum mudžahedinima u BiH za vrijeme rata", naglašava se u tekstu.

U tekstu se navodi da je islamski terorizam u srednjoj Bosni odnio nekoliko hrvatskih života. Ističe se i da su brojni teroristički napadi, smrt čak devetoro Hrvata u Travniku, ubistva policajaca i povratnika u Travniku i Bugojnu, miniranje tek obnovljenih crkava i zvonika, zastrašivanje i prijetnje, dugi niz godina u tom kraju BiH, bili svakodnevica.

"Sedma muslimanska brigada takozvane Armije BiH upisana je zlatnim slovima u istoriju odbrane Bosne, govorio je Alija Izetbegović na famoznom postrojavanju mudžahedina 1995. u Zenici. I zaista jest, cvijet takozvane Armije BiH pokorio je srednju Bosnu i širi potez oko rijeka Lašve i Bosne... Sedma muslimanska bila je sastavljena od hiljade mudžahedinskih boraca iz stranih zemalja, a ratovanje je rukovođeno literaturom 'Upute muslimanskom borcu' čiji je autor hafiz Hasan Makić", naglašava se u tekstu.

Upravo su, dodaje se, borci Sedme muslimanske brigade takozvane Armije BiH, kojoj su se sve više i više pridruživali tadašnji muslimani, počinili stravične zločine nad Hrvatima i Srbima u srednjoj Bosni.

"Njihov počasni komandant bio je Alija Izetbegović koji im se 1995. zahvalio na ogromnom doprinosu za oslobađanje Bosne, a oni mu pjesmom zahvaljivali 'Mi smo vojska Alahova'. Prvi mudžahedinski kamp u BiH bio je u zaseoku Orašac, iznad Mehurića gdje i danas postoji zgrada trospratnica koju su izgradili početkom 1992. za potrebe smještaja stranih ratnika. Na Orašcu je prvi put u BiH ritualno odrubljena glava srpskom civilu Dragoljubu Popoviću, ubijeno je nekoliko Hrvata, ali njihova tijela do danas nisu pronađena", ističe se u tekstu.

Hrvatska sela uz rijeku Bilu kod Travnika za vrijeme rata su nestala, crkve, nadgrobni spomenici, zvonici i sva arhitektura hrišćanske tradicije, oštećena je, uništena i devastirana, ističe se u tekstu i dodaje da je to bio pokušaj sistemske islamizacije određenog područja u BiH, baš kako je to sam Alija Izetbegović i zapisao u svojoj "Islamskoj deklaraciji".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana