BiH Rusima samo usputna stanica

Marijana Miljić Bjelovuk
BiH Rusima samo usputna stanica

BANjALUKA - U BiH je od marta ove godine ušlo 34.935 državljana Rusije, a u istom periodu zemlju je napustilo njih 32.633, kazali su “Glasu Srpske” u Graničnoj policiji BiH.

Podaci o ulasku i izlasku Rusa iz BiH od 1. marta ove godine zaključno sa 25. septembrom pokazuju da domaće područje nije interesantno državljanima Rusije, te im služi samo kao usputna destinacija. Direktor “Aerodroma RS” Milan Račić rekao je “Glasu Srpske” da nisu primijetili da je na letovima ka Banjaluci povećan broj državljana Rusije.

- Riječ je uobičajenom dolasku Rusa i to su uglavnom turisti ili oni koji imaju poslove u RS i BiH. Nismo primijetili nikakve promjene - naveo je Račić.

Direktor Službe za poslove sa strancima Slobodan Ujić juče nije odgovarao na naše pozive, a za vikend je izjavio da Služba nije zabilježila zahtjeve za azil državljana Ruske Federacije.

- Oni normalno mogu da uđu u BiH, bezvizni režim je 30 dana, apsolutno mogu ulaziti i ako su ušli juče imaju 29 dana da podnesu zahtjev za azil - rekao je Ujić.

Mediji su prenijeli da je veliki broj Rusa stigao u Srbiju od izbijanja sukoba u Ukrajini. Naveli su da taj broj raste prethodnih dana, odnosno od kada je predsjednik Rusije Vladimir Putin izdao naredbu za djelimičnu mobilizaciju. Prema tim izvještajima, u Srbiji već sada ima oko 40.000 Rusa. Očekivanja su da bi samo u Beograd u naredne dvije nedjelje moglo da ih dođe još 4.000.

Rusi se odlučuju i da investiraju u Srbiji, a prema najnovijim podacima od 24. februara do septembra, registrovan je 1.871 ruski preduzetnik i firma. Ukupno u Srbiji su zavedene 3.802 ruske firme. Dolazak Rusa u Beograd i Novi Sad podigao je i cijenu kirija prethodnih mjeseci, a dolazak novog talasa već najavljuje nova poskupljenja. Međutim, veliki broj Rusa odlučio je i da se skući i kupi stan ili neku drugu nekretninu u Srbiji.

Ulaganja

Ruska Federacija je zaključno sa 2020. godinom investirala u BiH 600,2 miliona KM, od čega je najveći dio ili 595 miliona KM registrovan u Republici Srpskoj, gdje je Rusija drugi najznačajniji investitor.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana