БиХ Русима само успутна станица

Маријана Миљић Бјеловук
БиХ Русима само успутна станица

БАЊАЛУКА - У БиХ је од марта ове године ушло 34.935 држављана Русије, а у истом периоду земљу је напустило њих 32.633, казали су “Гласу Српске” у Граничној полицији БиХ.

Подаци о уласку и изласку Руса из БиХ од 1. марта ове године закључно са 25. септембром показују да домаће подручје није интересантно држављанима Русије, те им служи само као успутна дестинација. Директор “Аеродрома РС” Милан Рачић рекао је “Гласу Српске” да нису примијетили да је на летовима ка Бањалуци повећан број држављана Русије.

- Ријеч је уобичајеном доласку Руса и то су углавном туристи или они који имају послове у РС и БиХ. Нисмо примијетили никакве промјене - навео је Рачић.

Директор Службе за послове са странцима Слободан Ујић јуче није одговарао на наше позиве, а за викенд је изјавио да Служба није забиљежила захтјеве за азил држављана Руске Федерације.

- Они нормално могу да уђу у БиХ, безвизни режим је 30 дана, апсолутно могу улазити и ако су ушли јуче имају 29 дана да поднесу захтјев за азил - рекао је Ујић.

Медији су пренијели да је велики број Руса стигао у Србију од избијања сукоба у Украјини. Навели су да тај број расте претходних дана, односно од када је предсједник Русије Владимир Путин издао наредбу за дјелимичну мобилизацију. Према тим извјештајима, у Србији већ сада има око 40.000 Руса. Очекивања су да би само у Београд у наредне двије недјеље могло да их дође још 4.000.

Руси се одлучују и да инвестирају у Србији, а према најновијим подацима од 24. фебруара до септембра, регистрован је 1.871 руски предузетник и фирма. Укупно у Србији су заведене 3.802 руске фирме. Долазак Руса у Београд и Нови Сад подигао је и цијену кирија претходних мјесеци, а долазак новог таласа већ најављује нова поскупљења. Међутим, велики број Руса одлучио је и да се скући и купи стан или неку другу некретнину у Србији.

Улагања

Руска Федерација је закључно са 2020. годином инвестирала у БиХ 600,2 милиона КМ, од чега је највећи дио или 595 милиона КМ регистрован у Републици Српској, гдје је Русија други најзначајнији инвеститор.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана