BiH otvorila granice sa regionom: Kolone na graničnim prelazima

G.S.
BiH otvorila granice sa regionom: Kolone na graničnim prelazima

Nakon zabrana prouzrokovanih pandemijom, granice BiH otvorene su za putnički saobraćaj prema Hrvatskoj, Srbiji i Crnoj Gori.

Za ostale zemalje ostaju na snazi dosadašnja pravila – poslovni razlozi, uz poziv pravnog lica iz BiH ili smrt člana porodice, ali i test navirus korona , ne stariji od 48 časova. Otvaranje granica stvorilo je gužve, naročito prema Hrvatskoj.

Višečasovne gužve na graničnom prelazu u Gradišci obilježile su prvi dan otvaranja granice za putnički saobraćaj. Putnici su zbog virusa korona po nekoliko mjeseci čekali da pređu granicu, a sada moraju ponovo da čekaju.

Iz Granične policije BiH kažu da se stvara velika gužva jer su u Hrvatskoj i dalje na snazi oštre mjere.

- Kod njih je situacija još vanredna, nisu ništa olabavili mjere po pitanju ulaska građana BiH u Hrvatsku i vrše dodatne provjere što pravi određene gužve i zastoje kada je u pitanju ulazak u Republiku Srpsku, pa se to odražava i na izlazak iz BiH - naglašava Igor Kajt, komandir Granične policije Gradiška.

Na granici sa Srbijom manja je gužva. Granicu na Rači prvi su prešli oni koji mjesec ili dva nisu vidjeli porodicu sa druge strane Drine.

Mnogo znači za narod sa obje strane granice i ekonomski i kulturološki i svakako. Nadam se da neće više da se zatvore.

Do danas nije bilo pokušaja da se pređe granica, kažu iz Granične policije, jer su se građani pridržavali propisa.

- Trenutno je malo pojačan intenzitet saobraćaja u određenim momentima nema gužve, ali zna biti zadržavanja do nekih 20 minuta - istakao je inspektor za graničnu kontrolu Predrag Santrač.

Do kraja sedmice i avioni će da polete preko granice sa regionom. Prvi avion koji će redovnom linijom sletjeti na banjalučki aerodrom dolazi iz Beograda.

- Od sutra faktički, pušta se ponovo komercijalni putnički saobraćaj u BiH, odlukom Savjeta ministara, prvi let u petak Er Srbija, Beograd - Banjaluka. Kada bi mogli ostali letovi da budu? Nastavak operacija daljih i povećanje broja operacija očekujemo u avgustu - istakao je Milan Račić, direktor aerodroma Banjaluka.

Avio-kompanije i aerodromi pretprjeli su veliku štetu tokom prethodna dva mjeseca i zabrana letenja zbog virusa korona, kaže Račić, a procjenjuje se da će se promet i zarada vratiti na nivo iz 2019., tek za dvije godine.(RTRS)

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana