Besmislenim prijedlozima udaraju na entitetsko glasanje

Darko Momić
Besmislenim prijedlozima udaraju na entitetsko glasanje

BANjALUKA - Poslanici i delegati bošnjačkih i probosanskih stranaka u Parlamentu BiH upućuju brojne inicijative u parlamentarnu proceduru, za koje se unaprijed zna da neće dobiti podršku poslanika i delegata iz Republike Srpske, s ciljem da ukinu entitetsko glasanje u Predstavničkom domu, ali i da smanje nadležnosti Doma naroda.

Prema tvrdnjama naših sagovornika, besmislene inicijative koje su unaprijed osuđene na propast upućuju se u prvom redu međunarodnoj javnosti s ciljem da stvore sliku da Republika Srpska blokira donošenje odluka.

Predsjedavajući Kluba Srba u Domu naroda Sredoje Nović kaže da nema uopšte dileme u vezi sa tim šta je stvarni cilj brojnih prijedloga i inicijativa koje dolaze iz Sarajeva. On kaže da predlagači unaprijed znaju da će njihove inicijative biti odbačene, jer su nezakonite i protivustavne, ali ih uprkos tome šalju u proceduru.

- Na posljednjoj sjednici Doma naroda bio je prijedlog Denisa Bećirovića za izmjene i dopune Zakona o Savjetu ministara, koji je predviđao formiranje ministarstva zdravstva BiH. On je u obrazloženju prijedloga naveo da je “prema trenutnim ustavnim rješenjima oblast zdravstva u BiH u nadležnosti entiteta”. To znači da je svjestan da je njegov prijedlog neustavan, tako da je jasno da mu nije bio cilj da bude formirano ministarstvo zdravstva BiH, već nešto sasvim drugo - kaže Nović.

On dodaje da u prilog tvrdnji o besmislenosti Bećirovićeve inicijative ide dio obrazloženja u kojem se govori o velikim dugovanjima zdravstvenih ustanova i navodi da se “hitno mora formirati ministarstvo zdravstva BiH koje bi preduzelo odgovarajuće mjere na uklanjanju i ublažavanju posljedica takvog stanja”, a onda se kaže da “za sprovođenje zakona nisu potreban dodatna finansijska sredstva”.

- Bećirović takvim inicijativama želi da nadležnosti Doma naroda svede na uski okvir, dok njegovi istomišljenici u Predstavničkom domu žele da potpuno ukinu entitetsko glasanje. Očigledno ne shvataju da su načini glasanja u Domu naroda i Predstavničkom domu dva principa na kojima počiva dejtonska BiH i da je igranje s tim principima igranje s vatrom - kaže Nović.

Šefica Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Snježana Novaković Bursać u potpunosti dijeli njegovo mišljenje i kaže da se to najbolje vidjelo na posljednjoj sjednici Predstavničkog doma.

- Na dnevnom redu je bilo nekoliko inicijativa poslanika iz Sarajeva i većina je usvojena u prvom krugu glasanja, iako su protiv njih bili svi srpski poslanici iz Republike Srpske, dakle usvojene su bez potrebne entitetske većine. Ukoliko poslanici srpskih stranaka ostanu pri svojim stavovima, a nema razloga da tako ne bude, sve te inicijative će biti oborene u drugom krugu glasanja zahvaljujući entitetskom glasanju - kaže Novaković Bursać.

Ona smatra da iz Sarajeva žele da nagomilaju što više oborenih prijedloga i da tvrde da Srpska koči usvajanje važnih akata.

- Pri tome će prećutati da su svi ti prijedlozi i inicijative oboreni zato što su nezakoniti i protivustavni, a ne zato što neko zloupotrebljava entitetsko glasanje ili pravo veta u Domu naroda - kaže šefica poslanika SNSD-a.

Majstor neuspjeha

Denis Bećirović je, između ostalih, predlagao da Vijeće naroda RS ima iste nadležnosti kao i Dom naroda FBiH, zatim da se Parlament izjasni o Sporazumu o specijalnim i paralelnim vezama Republike Srpske i Srbije, kao i da 9. januar, Dan Republike Srpske, bude proglašen danom sjećanja na žrtve ratnih zločina i genocida. Nakon što su sve te inicijative doživjele krah, Bećirović je označen kao “majstor neuspjelih i pogrešnih inicijativa”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana