Бесмисленим приједлозима ударају на ентитетско гласање

Дарко Момић
Бесмисленим приједлозима ударају на ентитетско гласање

БАЊАЛУКА - Посланици и делегати бошњачких и пробосанских странака у Парламенту БиХ упућују бројне иницијативе у парламентарну процедуру, за које се унапријед зна да неће добити подршку посланика и делегата из Републике Српске, с циљем да укину ентитетско гласање у Представничком дому, али и да смање надлежности Дома народа.

Према тврдњама наших саговорника, бесмислене иницијативе које су унапријед осуђене на пропаст упућују се у првом реду међународној јавности с циљем да створе слику да Република Српска блокира доношење одлука.

Предсједавајући Клуба Срба у Дому народа Средоје Новић каже да нема уопште дилеме у вези са тим шта је стварни циљ бројних приједлога и иницијатива које долазе из Сарајева. Он каже да предлагачи унапријед знају да ће њихове иницијативе бити одбачене, јер су незаконите и противуставне, али их упркос томе шаљу у процедуру.

- На посљедњој сједници Дома народа био је приједлог Дениса Бећировића за измјене и допуне Закона о Савјету министара, који је предвиђао формирање министарства здравства БиХ. Он је у образложењу приједлога навео да је “према тренутним уставним рјешењима област здравства у БиХ у надлежности ентитета”. То значи да је свјестан да је његов приједлог неуставан, тако да је јасно да му није био циљ да буде формирано министарство здравства БиХ, већ нешто сасвим друго - каже Новић.

Он додаје да у прилог тврдњи о бесмислености Бећировићеве иницијативе иде дио образложења у којем се говори о великим дуговањима здравствених установа и наводи да се “хитно мора формирати министарство здравства БиХ које би предузело одговарајуће мјере на уклањању и ублажавању посљедица таквог стања”, а онда се каже да “за спровођење закона нису потребан додатна финансијска средства”.

- Бећировић таквим иницијативама жели да надлежности Дома народа сведе на уски оквир, док његови истомишљеници у Представничком дому желе да потпуно укину ентитетско гласање. Очигледно не схватају да су начини гласања у Дому народа и Представничком дому два принципа на којима почива дејтонска БиХ и да је играње с тим принципима играње с ватром - каже Новић.

Шефица Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Сњежана Новаковић Бурсаћ у потпуности дијели његово мишљење и каже да се то најбоље видјело на посљедњој сједници Представничког дома.

- На дневном реду је било неколико иницијатива посланика из Сарајева и већина је усвојена у првом кругу гласања, иако су против њих били сви српски посланици из Републике Српске, дакле усвојене су без потребне ентитетске већине. Уколико посланици српских странака остану при својим ставовима, а нема разлога да тако не буде, све те иницијативе ће бити оборене у другом кругу гласања захваљујући ентитетском гласању - каже Новаковић Бурсаћ.

Она сматра да из Сарајева желе да нагомилају што више оборених приједлога и да тврде да Српска кочи усвајање важних аката.

- При томе ће прећутати да су сви ти приједлози и иницијативе оборени зато што су незаконити и противуставни, а не зато што неко злоупотребљава ентитетско гласање или право вета у Дому народа - каже шефица посланика СНСД-а.

Мајстор неуспјеха

Денис Бећировић је, између осталих, предлагао да Вијеће народа РС има исте надлежности као и Дом народа ФБиХ, затим да се Парламент изјасни о Споразуму о специјалним и паралелним везама Републике Српске и Србије, као и да 9. јануар, Дан Републике Српске, буде проглашен даном сјећања на жртве ратних злочина и геноцида. Након што су све те иницијативе доживјеле крах, Бећировић је означен као “мајстор неуспјелих и погрешних иницијатива”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана