Bećirović, Selimović: Neophodno štititi stabilnost domaće valute

Srna
Foto: Srna

SARAJEVO - Predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović i guverner Centarne banke BiH Jasmina Selimović istakli su da Centralna banka mora ostati nezavisna u svom radu i nastaviti da štiti stabilnost domaće valute u najboljem interesu svih građana i privrede BiH.

Selimovićeva je predstavila pozitivne rezultate poslovanja Centralne banke BiH, naglasivši da je znatan dio dobiti ostvarene u 2023. godini namijenjen za transfer u budžet institucija BiH.

Tokom razgovora predstavljene su aktivnosti i dostignuća Centralne banke BiH, te je naglašen kontinuiran rad na ispunjavanju zakonskog mandata i realizaciji strateških ciljeva.

Posebno je istaknuto uspješno očuvanje monetarne i finansijske stabilnosti u BiH kroz efikasan aranžman valutnog odbora, saopšteno je iz Centralne banke BiH.

Tokom sastanka je zaključeno, da ako treba stimulisati ekonomiju i budžetske pozicije, onda to treba raditi na fiskalnoj strani kroz reformu poreskog sistema u pogledu modernih zakonskih rješenja, efikasnije naplate poreza i adekvatnijih kontrola, a ne da se “zadire u zdravi dio sistema kome pripada Centralna banka BiH”.

Bećirović je poželio Selimovićevoj, članovima Upravnog savjeta, Upravi i svim zaposlenima u Centralnoj banci BiH puno uspjeha u budućem radu, ističući uvjerenje u kontinuiranu saradnju i zajednički rad na daljem jačanju ekonomske stabilnosti i prosperiteta BiH, dodaje se u saopštenju.

Centralna banka BiH je prva institucija koju je Bećirović posjetio od preuzimanja dužnosti predsjedavajućeg Predsjedništva BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana