Balkanci nadigrali Evropljane, pogledajte utakmicu (VIDEO)

Priredila: Vedrana Kulaga
Balkanci nadigrali Evropljane, pogledajte utakmicu (VIDEO)

Beč - Fudbaleri zemalja koje pretenduju da budu članice Evropske unije pobijedili su na gostovanju u Beču "evropsku" ekipu i to rezultatom 4:2, a tokom svih 90 minuta na terenu je vođena žestoka borba za svaku loptu.

Fudbalska utakmica odigrana je u srijedu uveče u okviru Samita zemalja zapadnog Balkana.

Dres ekipe Budućnost-EU nosili su ministri inostranih poslova BiH, Crne Gore, Makedonije, Albanije i Kosova - Igor Crnadak, Igor Lukšić, Nikola Gruevski, Ditmir Bušati i Hašim Tači, a čast da brani gol Balkana imao je srpski ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić. Broj 10, koji su nosili najveći majstori fudbala poput Maradone, Pelea i Piksija, na terenu bečke "Austrije" imao je priliku da obuče generalni sekretar Savjeta za regionalnu saradnju Goran Svilanović. Za ovu ekipu igrali su i kosovski ministar evropskih integracija i privrede Bekim Čolaku i ministar za ekonomski razvoj, trgovinu i preduzetništvo Albanije Arben Ahmetaj. Iako najavljeni, nisu nastupili predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović, ni premijer Albanije Edi Rama.

Tim EU predvodili su premijer Slovenije Miro Cerar i šef austrijske diplomatije Sebastijan Kurc. Dres su nosili i ministar privrede Slovenije Zdravko Počivalšek, generalni sekretar Ministarstva inostranih poslova Austrije Mihael Linhart, politički direktor za Evropu, integracije i spoljne poslove Austrije Jan Kikert, šef odsjeka za Balkan u Ministarstvu inostranih poslova Austrije Johan Satler i savjetnik u austrijskom MIP-u Nikolaus Luteroti. Bili su tu i predstavnici Evropske komisije Majkl Karničnig, Erik Pake i Kjartan Bjornson.

Pravdu su dijelili evropski komesar Johanes Han i predsjedavajući OEBS-a i šef srpske diplomatije Ivica Dačić.

Iako je Antić objasnio da se bavio fudbalom dok je bio mlađi, ali da nikada nije bio u ulozi golmana, priliku da pokaže svoj kvalitet imao je već na početku meča, kada se našao oči u oči sa ministrom spoljnih poslova Austrije, koji je prošao sredinom terena. Antić je odličnom intervencijom uspio da natjera austrijskog šefa diplomatije da šutira pored gola.

Da ne nosi džaba broj 10 Svilanović je pokazao u odbrani kada je klizećim startom pomogao Antiću i spriječio zicer tima EU, što je izazvalo veliki aplauz publike.

Goste je u vođstvo poveo Gruevski, poslije Tačijevog pasa, a sa tim minimalnim vođstvom otišlo se na zasluženu pauzu. Isti tandem je nedugo početkom drugog poluvremena povećao rezultat na 2:0. Čolaku je solo prodorom još jednom matirao EU i Balkancima povećao prednost na 3:0.

Teren je morao napustiti Antić zbog povrede ručnog zgloba, nakon što je Satler postigao prvi pogodak za EU i smanjio rezultat na 3:1. Čolaku je postigao još jedan pogodak, čime su "Buduće članice" povećale vođstvo na 4:1. Pred sam kraj Linhart je smanjio prednost Balkanaca na 4:2.

Snage EU bile su dosta ofanzivnije, ali su igrači sa zapadnog Balkana iskoristili greške ekipe EU, koja je propustila nekoliko odličnih prilika. Da je borba bila žestoka pokazalo je i to da je Crnadak zaradio žuti karton.

On je nakon utakmice rekao da je zadovoljan rezultatom i dodao u šali da su se predstavnici EU ponijeli "malo balkanski" s obzirom na to da su ekipi Budućnost-EU rekli da će igrati na "terenu ravne površine da bi naknadno, po izlasku na teren, saznali da se igra na travnatoj površini".

- Mi smo pokazali bolju igru i zasluženo smo pobijedili - naglasio je Crnadak i dodao da bi bio bolji rezultat da nije bilo "momenta iznenađenja".

Vučić

Mada je uoči samita pominjan kao jedan od igrača, srpski premijer Aleksandar Vučić nije obukao dres.

- Ne igram jer ne znam da igram fudbal. Da se radi o šahu, zasigurno bih igrao - objasnio je svoj izostanak u timu Budućnost-EU Vučić, koji je pred susret na poklon dobio dres sa brojem 11.

* Strijelci *

Gosti - tim Budućnost-EU

Nikola Gruevski (2)

Besim Čolaku (2)

 

Domaći - tim EU

Johan Satler (1)

Mihael Linhart (1)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana