Balkanci braća i po sumnjivim tenderima

Vedrana Kulaga
Balkanci braća i po sumnjivim tenderima

Sarajevo - Većina postupaka javnih nabavki u zemljama zapadnog Balkana i samoproglašenom Kosovu nije pripremljena na pravi način, zbog čega procesi traju predugo i poslovi se sklapaju pod sumnjivim okolnostima.

Ti nalazi izneseni su u zbirnom izvještaju o javnim nabavkama koji je objavila Kancelarija za reviziju institucija BiH. Riječ je o paralelnoj reviziji učinka posvećenoj javnim nabavkama obavljenoj u sklopu projekta koji su podržale Švedska državna kancelarija za reviziju i Evropski revizorski sud. U reviziji su učestvovale revizorske službe BiH, Srbije, Crne Gore, Albanije, Makedonije i samoproglašenog Kosova.

Oblast javnih nabavki je generalno, navedeno je u izvještaju, podložna prevarama i korupciji, a ugovorni organi skloni su da pribjegavaju zaključivanju direktnih sporazuma koji su manje transparentni i manje efikasni.

- Javne nabavke u regionu zapadnog Balkana karakterišu slabosti u njihovom planiranju i pripremi tendera i neefikasnosti funkcija monitoringa i naknadnog praćenja procesa. Pod uslovom da budu sprovedene na fer i transparentan način, javne nabavke mogu predstavljati motor ekonomskog razvoja i zaposlenosti - navedeno je u izvještaju.

Revizori su upozorili da se sa više ozbiljnosti mora ući u te postupke jer se radi o velikim iznosima novca. Podaci za zapadni Balkan pokazuju da je udio javnih nabavki između osam i 11 odsto u bruto domaćem proizvodu i da dostižu 7,3 milijarde evra godišnje.

Vrijednost nabavki na nivou institucija BiH u protekle tri godine, bez entiteta i lokalnog nivoa, iznosila je više od 220 miliona evra, a gorući problem je neblagovremenost postupaka.

- Čak 89 odsto nabavki nije završeno u skladu sa planiranim rokom. Većina analiziranih postupaka je pokrenuta u posljednjem kvartalu pa ih je praktično nemoguće završiti do kraja budžetske godine. Parlament BiH treba da razmotri mogućnost povećanja odgovornosti menadžmenta u slučajevima dugogodišnjeg neuspjelog sprovođenja nabavki koje su često i velike vrijednosti i od značaja za BiH - navedeno je u dijelu izvještaja posvećenog BiH.

Za Srbiju je analizirana efikasnost i ekonomičnost primjene pregovoračkog postupka bez objave poziva za dostavljanje ponuda. U tom postupku je u godini izdvojeno 105 miliona evra, a favorizovanjem određenog ponuđača naručioci ne obezbjeđuju konkurenciju koja je preduslov za poštivanje principa zakona o javnim nabavkama.

U Crnoj Gori je analizirana nabavka medicinske opreme koja je pokazala da su neke nabavke dvostruko premašile vrijednost identičnih stvari na svjetskom tržištu.

Makedonija ima problem sa nedostatkom kadra i nabavkom na lokalnom nivou, dok je u Albaniji primjetna pretjerana upotreba pregovaračkog postupka i česte promjene zakona o javnim nabavkama.

Na području samoproglašenog Kosova evidentno je kašnjenje i prekomjerni troškovi kod građevinskih ugovora jer je razlika između planiranog i datuma završetka poslova u nekim slučajevima bila i po nekoliko godina.

U Kancelariji za reviziju institucija BiH naglasili su da je zbirni izvještaj najveći projekat te vrste koji je ikada realizovan u regionu i da predstavlja skup zaključaka iz šest paralelnih revizija.

- Glavni nalazi ukazuju na najvažnije nedostatke - priprema i planiranje i monitoring i naknadno praćenje. Proces planiranja svodi se na ispunjavanje forme, bez procjene i preliminarnog istraživanja tržišta - kazali su u Kancelariji za reviziju institucija BiH.

Tehnički sekretar Udruženja građana "Tender" Igor Vukajlović  saglasan je sa navodima iz izvještaja koji se tiču BiH, uz opasku da je stanje u oblasti javnih nabavki veoma loše.

- Korupcija je veoma prisutna u procesu nabavki, pa čak nekada nabavka nije planirana zbog potrebe već kako bi mogao biti pokraden novac - rekao je Vukajlović, koji smatra da u BiH mora zaživjeti sistem da kazna stigne sve one koji se ogriješe o zakon o javnim nabavkama.

Ciljevi

U Kancelariji za reviziju institucija BiH kažu da je svrha izvještaja da dodatno olakša razmjenu znanja i iskustava. Osim toga, jedan od ciljeva je i unapređenje prekogranične saradnje, koja je od velikog značaja u procesu integracija u EU.

Ključni problemi

BiH

* Neblagovremenost postupaka - 89 odsto nije završeno u roku

Srbija

* Primjena pregovoračkog postupka bez objavljivanja poziva za dostavljanje ponuda

Crna Gora

* Slabosti prilikom planiranja nabavki medicinske opreme koje uzrokuju veće izdatke od realnih

Makedonija

* Nedostatak kadra i postupaka vodi ka manje efikasnim nabavkama na lokalnom nivou

Albanija

* Pretjerana upotreba pregovaračkog postupka i česte promjene zakona o javnim nabavkama

* Samoproglašeno Kosovo

* Kašnjenja i prekomjerni troškovi kod građevinskih ugovora

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana