Antifašistička borba ugrađena u temelje RS

Marijana Miljić
Antifašistička borba ugrađena u temelje RS

Banjaluka - Antifašistička borba ugrađena je u temelje RS i njenu budućnost i ne smijemo dopustiti da se zlo ponovi, poručeno je juče sa obilježavanja 9. maja - Dana pobjede nad fašizmom.

Jedan od najvažnijih datuma u srpskoj istoriji obilježen je širom Srpske polaganjem vijenaca i cvijeća na spomen-obilježja poginulim borcima i žrtvama Drugog svjetskog rata i stradalima u proteklom Odbrambeno-otadžbinskom ratu. Centralna svečanost održana je u Banjaluci gdje su najviši zvaničnici RS i učesnici Narodnooslobodilačke borbe položili vijence na Spomenik žrtvama fašizma na Trgu palih boraca.

Predsjednik SUBNOR-a RS Blagoja Gajić poručio je da je srpski narod masovno učestvovao u antifašističkoj borbi.

 - Ono što je postigla ratna generacija treba da bude trajna inspiracija generacijama mladih ljudi kao svjedočanstvo nepokolebljivosti, hrabrosti i patriotske odanosti zemlji i narodu - rekao je Gajić.

Predsjednik RS Milorad Dodik istakao je da je Drugi svjetski rat najmračniji period u istoriji čovječanstva u kojem je živote izgubilo više od 50 miliona ljudi. On je rekao da je srpski narod dao ogroman doprinos u antifašističkoj borbi čije su tekovine utkane u društvo koje baštini civilizacijske vrijednosti zasnovane na miru, slobodi i toleranciji.

- RS je izgrađena na ovim principima i danas je simbol društva koje uvažava različitosti, u kojem vlada jednakost, pravda i razumijevanje i koje poštuje dostojanstvo pojedinca. Srpska kao slobodarska zemlja je dovoljno široka za sve ljude koji žele da žive u miru. Srpski narod je stvarao RS znajući da bez države nema ni slobode - rekao je Dodik.

Predsjednik Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović istakao je u čestitki građanima povodom Dana pobjede nad fašizmom da narod koji nije opredijeljen ka antifašizmu nema budućnosti.

- Srpski narod dao je značajan doprinos u borbi protiv fašizma, a samo u Drugom svjetskom ratu stradalo je više od milion Srba - istakao je Čubrilović i dodao da je antifašizam vječna ideja, iako ima pokušaja da se istorija antifašizma, posebno na ovim prostorima, revidira.

Premijer Željka Cvijanović čestitala je građanima Dan pobjede nad fašizmom i Dana Evrope navodeći da je to jedan je od najsvjetlijih datuma u istoriji čovječanstva, jer je tada slomljena kičma fašizmu i nacizmu.

- Ovo je ujedno i dan koji nas upozorava da se zlo, koje fašizam predstavlja, nikada više ne ponovi, ali i obavezuje na izgradnju mira i stabilnosti zarad budućih generacija - navela je Cvijanovićeva.

Potpredsjednik Narodne skupštine RS Nenad Stevandić rekao je da je antifašistička borba ugrađena u temelje Srpske i u njenu budućnost. Predsjednik SP-a Petar Đokić čestitao je  građanima Dan pobjede nad fašizmom i Dan Evrope uz poruku da istraju u već potvrđenim antifašističkim i evropskim opredjeljenjima. Predsjednik Boračke organizacije RS Milomir Savčić rekao je da 9. maj podsjeća na činjenicu da je srpski narod dao ogroman doprinos u antifašističkoj borbi.

Dan pobjede nad fašizmom ustanovljen je kao sjećanje na dan kada je nacistička Njemačka potpisala kapitulaciju u Drugom svjetskom ratu.

Donja Gradina

U Spomen-području Donja Gradina u nedjelju je služen parastos za žrtve ustaškog zločina-genocida u koncentracionom logoru Jasenovac i njegovom najvećem stratištu Donjoj Gradini.

Parastosu su prisustvovali predsjednici RS i Srbije Milorad Dodik i Tomislav Nikolić.

- Rane jasenovačkih mučenika zalog su opstanka srpskog naroda i neprekidna opomena svim Srbima - naglasio je Dodik.

Nikolić je poručio da je Donja Gradina mjesto jauka, stradanja i smrti nevinih ljudi.

- Ljudski i hrišćanski je oprostiti, ali je sveta obaveza srpskog naroda da se sjeća tog zločina - kazao je Nikolić.

Obilježavanju su prisustvovali preživjeli logoraši, predstavnici vlada RS i Srbije, parlamenata RS i BiH, ambasadori Rusije, SAD i Francuske, šef Delegacije EU u BiH Lars Gunar Vigemark, zamjenici ambasadora Japana i Bugarske i drugi zvaničnici, te veliki broj građana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana